Årets julklapp 2020 speglar att svenskarna har återupptäckt naturen

Coronapandemin har lett till att svenskarna har umgåtts mer utomhus under 2020, både i lokala grönområden och i naturen. Trenden har också synts i detaljhandelns försäljning. Det är bakgrunden till att stormköket har utsetts till årets julklapp.

I år har vi behövt ändra vårt beteende. Mycket av det vi brukar göra har vi fått pausa, för att skydda våra medmänniskor och oss själva. I stället har fler och fler sökt sig ut i naturen, eller till grönområden och parker.

Även i vinter väntas utomhusaktiviteter bli vanliga inslag i vardagen. Och visst smakar det mesta extra gott utomhus? Allt från kaffe, bullar, varm choklad, ostmackor och frukt till grillad korv, eller en måltid tillagad på stormköket.

Här kan du läsa mer om naturområden i Håbo

Årets julklapp 2020

Årets julklapp 2020 – stormköket – speglar att coronapandemin har fått oss att återupptäcka den svenska naturen.

HUI Research utser årets julklapp med utgångspunkt i rådande samhällstrender och svenskarnas aktuella och framtida konsumtionsbeteenden. Minst ett av de här tre kriterierna måste uppfyllas:

• Årets julklapp ska representera den tid vi lever i
  • Årets julklapp ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse
  • Årets julklapp ska svara för ett stort försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter

Till följd av coronapandemin har utomhustrenden accelererat kraftigt och besöken på vandringsleder och i naturområden har slagit nya rekord – trots en mycket begränsad turism från utlandet. Semestern blev till svemester och restaurangmåltider ersattes med stormköksmiddagar.

Luften är fri - friluftslivets år 2021

Under 2021 genomförs Friluftslivets år som syftar till att lyfta friluftslivet, få många nya människor att vara ute och visa upp alla de värden som friluftslivet har. Varje månad får ett tema. Apropå årets julklapp så är juni månads tema ”äta ute”.

Här kan du läsa mer om Friluftslivets år

Foto: Max Nilsson

Sidansvarig: Linda Shala