Håbo kommun logo
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommun logo

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

2015-12-17
Rubrik
Ingress
Läs mer här
phone
Information
0171-525 00
Pil ner

Kontakta Håbo

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Badplatser

Ekillabadet och Kalmarsandsbadet är de badplatser som kommunen ansvarar för. Båda baden är så kallade EU-bad.

Badplatserna har bryggor, omklädningsrum och toaletter. Ekillabadet har även hopptorn och kiosk. 

Kalmarsandsbadets omklädningsrum och toalett har öppet vardagar mellan klockan 11.00-18.00 på vardagar fram till och med vecka 32.

Kommunen ansvarar inte för de övriga baden i kommunen som är:

  • Slottskogens badstrand samt simbassäng,
  • Söderskogens strandbad
  • Skokloster campings badstrand
  • Fånäs strandbad 
  • Krägga strandbad

Vad är ett EU bad?

EU-bad är ett större offentligt strandbad inom Europeiska unionen (EU), som måste uppfylla vissa kvalitetskrav för att kunna klassas som EU-bad. I Sverige definieras “större badplats” med mer än 200 badande i snitt per dag under badsäsongen. Provtagning av EU-badets vatten ska göras tre till fyra gånger under en förutbestämd badsäsong. Det ska ligga maximalt 30 dagar mellan proven.

Kalmarsandsbadet är klassat som tvåstjärnigt (bra kvalitet) och Ekillabadet är klassat som trestjärnigt (utmärkt vattenkvalitet) EU-bad.

Tillsyn av badplatser

Miljöavdelningen har tillsyn över badplatserna i kommunen. Vi ser till att prover tas enligt schema och granskar provsvaren som visar på god badvattenkvalitet då vattnet är tjänligt och det inte förekommer någon algblomning.

Hur ofta tas prover på vattnet?

Provtagning sker minst tre gånger per säsong. Badsäsongen i Uppsala län pågår under 2018 från den 21 juni till den 15 augusti. Ett prov ska tas i anslutning till badsäsongens början och sedan ska provtagningen fördelas över hela badsäsongen.

De analyser som ska utföras på varje enskilt prov är:
Intestinala enterokocker (cfu/100 ml) samt Escherichia coli (cfu/100 ml).

Vill du veta mer om vattenkvalitén, gå in på havs- och vattenmyndighetens webbplats där kan du se information om de senaste badvattenproverna. Se länk nedan och under relaterad information.

Här kan du söka fram badvattenprover.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hur vet jag om det är okej att bada?

Är badkvaliteten dålig går verksamhetsutövaren ut med varningsskyltar att badning sker på egen risk, alternativt avråder från bad.

För att få reda på det sista provtagningsresultatet på badplatser i Håbo eller annan kommun gör du lätt själv en sökning på;

Havs- och vattenmyndigheten  »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Där anges län och kommun eller söka direkt på badplatsens namn.

Bada vid algblomning?

Vid algblomning sker bad på egen risk. Algblomning blir allt vanligare under badsäsongen och beror på övergödning. De flesta algblomningarna är ofarliga, men det kan finnas risker. Var särskilt försiktig med att låta barn eller djur bada eftersom de kan få i sig och svälja vattnet. Se till att undvika kallsupar och duscha gärna med rent vatten efter badet. Undvik att bada i vatten med tydliga tecken på kraftig algblomning. 

Vill du bada med hund?

Enligt de lokala ordningsföreskrifterna för Håbo kommun får hundar inte vistas inom områden för allmänna badplatser under tiden 1 maj – 30 september. Kommunen har inga särskilda hundbadplatser och för närvarande finns inga konkreta planer på att inrätta någon. 

Observera att Ekillabadet ligger inom ett naturreservat så där är reglerna särskilt stränga. Inom naturreservatet måste hunden hållas kopplad året runt. På den grunda ”strandhyllan” växer exempelvis den mycket sällsynta småsvaltingen som kan skadas av hundar som trampar runt i vattnet. På grund av detta är platsen inte lämpad som hundbadplats.

Tips på ställen som hundar kan bada på

I Aronsborgsviken och  vid Lillsjön (som ligger norr om Kalmarsandsbadet) kan hundar bada. Det finns även möjlighet att bada för hundar lite längre bort från Bålsta tätort. Du kan gå via Torresta naturstig ner till en öppen plats vid Mälaren som är utrustad med bänkbord. Torresta naturstig startar vid Vibyspåret och det är en cirka 2 km till vattnet. 

Sidansvarig:

2017-09-06

Uppleva och göra

Klicka för support
Stäng supportfönster