Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Semestertips i Håbo

Fott: Krägga Herrgård

Föreställ dig att du aldrig varit i våra trakter förut. Håbo är okänd mark för dig. Det är sommar, solen skiner och du är redo att fira semester precis här.

Du kör av motorvägen vid Shellmacken och när du har tankat ser du en stor skylt med karta över Håbo. Här hittar du både turistkarta- och broschyr och kan direkt börja planera dina dagar i Bålstatrakten.

Du börjar med att köra upp mot Krägga för en picknick i den vackra herrgårdsparken och kanske blir det också ett dopp vid sandstranden. Efter fikapausen åker du västerut mot Övergran där du passar på att besöka både den medeltida kyrkanöppnas i nytt fönster med målningar som man tror är några av Albertus Pictors första verk och Fridegårdsmuséet länk till annan webbplatsmed Jan Fridegårds samlingar. Du övernattar på Övergrans jordbruklänk till annan webbplats och börjar nästa dag med en härlig ridtur på islandshäst.

Nu styr du kosan mot Skokloster där vårt världsberömda barockslott länk till annan webbplatsligger som ett smycke ovanför Skofjärden. Du går en guidad visning i de fantastiska salarna och besöker sedan Skokloster Hotell och Restauranglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där äter ni en delikat sommarlunch innan ni går en guidad vandring i parken med en picknickkorg. Innan avfärd besöker ni också Stenhusetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, fullt av kultur, hantverk och souvenirer!

På eftermiddagen åker ni västerut till Sånkan där ni besöker soldattorpet länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterfrån 1700-talet. När ni ändå är här passar ni på att bada på campingens länk till annan webbplatsbadstrand och äta middag på restaurangen. Har ni tur är det levande musik ikväll!

Nästa morgon vaknar ni till fågelkvitter i Brunnsta bylänk till annan webbplats, där ni tog in på ”Bo på lantgård” och har övernattat i en ursvensk röd stuga. Efter en stadig frukostbuffé tar ni ett strövtåg ut i det historiska landskapet och ser på hällristningar från bronsåldern och storhögar från järnåldern. Sedan bär det av mot Bålsta tätort.

Lunchen intas i Gamla Bålsta Centrum där ni kan välja på thailändsk, grekisk, italiensk eller amerikansk mat, alla kan få vad de vill ha. Efter lunchen följer ni skyltarna längs den gamla Stockholmsvägen för att lära er mer om hur denna bygd såg ut förr. På vägen ner till Bålstas inomhuscentrum tittar ni in i de unika lokala butikerna. I Valhall – inomhuscentrumet länk till annan webbplats– finns butiker för shopping och serveringar där ni kan fylla på reserverna. Ni tar en paus, besöker Stig-Helmer-statyn och njuter av folklivet.

Ni fortsätter till Åbergs museumlänk till annan webbplats som ligger ett stenkast från centrum. Här njuter de vuxna av popkonst och Lasses Disneysamling medan barnen leker i Trazankojan och på lekplatsen utanför. Dagen kanske avslutas med grillad korv i Vattunödens naturreservatöppnas i nytt fönster där ni har milsvid utsikt över Mälaren.

Kortsemestern är slut, nästa gång kan ni besöka Häggeby skolmuseumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, bada på Kalmarsands badstrand och sedan äta middag på Kalmarsands restauranglänk till annan webbplats med utsikt över Mälaren. Och ni får inte missa de stora evenemangen i trakten: Nationaldagsfirandet i Skokloster, Tornerspelen i juli, Håbo Festdag i augusti, och allt som händer kring Stenhuset i Skokloster!

 

Sidansvarig: Jenny Lindberg

Uppleva och göra

Klicka för support
Stäng supportfönster