Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Ljudberättelser om Håbo

Lyssna på ljudberättelser om platser i Håbo. Du kan lyssna hemma eller uppleva historierna på plats. Det finns berättelser om Håbos kulturarv och för den som vågar finns även spökhistorier. Ladda ner gratisappen Storyspot och börja lyssna!

Det finns sex spökhistorier som utgår från lokala myter och övernaturliga läskigheter. De utspelar sig på:

  • Flasta klosterruin: Ingen vet varför de valde att flytta hit. Nunnorna från Småland som på 1200-talet intog Flasta kyrka. Kanske kunde inte ens döden sätta stopp för deras strikta rutiner. Blir du en av dem som ser en gestalt i nunnedok skrida förbi i ruinen, eller hör en viskande bön?
  • Draget: "Nu är de här igen". I ögonvrån ser paret gråa gestalter som rör sig genom rummet och i huset hörs mystiska ljud. Flera grannar upplever också märkliga saker i sina hem. Vilka kan gestalterna vara och vad har egentligen hänt här?
  • Bålstas gamla station: Avkapade ben, förödande olyckor och oförklarliga dödsfall. Bålsta station har genom historien drabbats av ovanligt många tragedier. Besökare kan dessutom uppleva märkliga vinddrag, skuggor och ljud.
  • Bagarbovägen: Allt runt omkring blir tyst och snart letar sig en hjärtskärande gråt upp ur det höga gräset. Kanske ett spädbarn i behov av hjälp - eller inre frid. Vad hände egentligen på Bagarbovägen en midsommarnatt för 30 år sedan?
  • Skokloster slott: Vem är gestalten med avhugget huvud som syns på ett fotografi från 2019? Och varför undviker vissa guider den gröna sängkammaren? På Skokloster slott går historia och övernaturliga händelser hand i hand.
  • Segersta gård: En man hittas hängd i ett träd. Vem han är eller hur länge han hängt där vet ingen. Ingen kan heller förklara hur två pojkar plötsligt drunknar - eller är Näcken skyldig. Hör berättelsen om tragiska och mystiska dödsfall om under årens lopp inträffar runt Segersta gård.

Det finns tre berättelser om Håbos kulturarv. De utspelar sig på/vid:

  • Stenhuggartorp: Hans händer är blodiga, ryggen krökt. Men trots att det egentligen är vilodag tvingas stenhuggaren Jonas Erikson fortsätta. Kalkstensgolvet i den grevliga sviten måste bli klart. Vem vet vad som händer annars.
  • Grindtorp: Jobbet kommer som en skänk från ovan. År 1849 tar den tidigare armésoldaten Magnus Stark över uppdraget som kyrkvaktare vid Skokloster kyrka. Hör berättelsen om famijens liv i Grindtorp och om kyrkans långa historia. Visste du att den från början tillhörde ett nunnekloster?
  • Sjustastenen: Löftet om att återvända bryts. I sorg reser Sigrid och hennes svärmor Runa en ståtlig sten till minnet av fyra bröder som aldrig kommer hem till Uppland. Vart var de på väg och vad hände med deras kroppar?
Pratbubbla med texten Storyspot

Så här lyssnar du

Ladda ner appen Storyspot. Den hittar du där appar finns. Tillåt appen att använda telefonens gps. Sök sedan efter platserna på kartan eller skriv ”Håbo” i sökrutan.

Storyspot är en digital tjänst där användarna kan dela med sig av och lyssna på ljudberättelser kopplade till platser. Du hittar berättelserna via en karta i appen. Det går också att söka på ämnen, taggar, språk och vem som har skapat dem.

Sidansvarig: Kultur- och fritidsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster