Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Upplev Håbos kulturarv!

Stensättning

Stensättning på Väppeby udde

Håbo är en av de fornlämningstätaste kommunerna i Sverige. Här finns cirka 90 gravfält, tre fornborgar och ett trettiotal runstenar registrerade. Genom fornlämningar kan du lära dig mer om Håbos historia.

Håbo kommun arbetar aktivt med att tillgängliggöra våra kulturarvsmiljöer genom röjning och skyltning. Under 2021 kommer flera områden att röjas och skyltas upp, bland annat gravfältet i Skörby och Varpsundstenen.

Allt eftersom områdena iordningställs kommer den här sidan att uppdateras med fler tips på kulturmiljöer att besöka och upptäcka.

Besök Knarrbacken

Knarrbacken och området runt omkring har en lång historia. Här finns flera fornlämningar från olika tidsåldrar och området är ett fint utflyktsmål. Det finns vägvisare som visar till fornlämning och en utsiktsplats. På utsiktplatsen finns en sittbänk med fin vy över landskapet. Ett perfekt ställe att ta en paus, kanske med medhavd matsäck?

På vikingatiden gick en vattenled nedanför Knarrbacken som vikingarna använde. Den sträckte sig genom Södertälje – Birka – Kalmarviken – Draget till Gamla Uppsala. Knarren var vikingarnas handelsskepp. Knarrbacken var en bra plats att ta en paus innan skeppen skulle korsa Björkfjärden och Mälaren.

På Väppeby udde finns en cirkelformad stensättning. Den är sannolikt från järnåldern och är en grav. På toppen av Väppeby udde finns även ett större stenröse med flera stora stenar. Det är troligtvis ett fundament till en vårdkase som började användas redan på bronsåldern. En vårdkase är en stor eld som tändes när fienden kom nära.

Vill du veta mer om Knarrbacken? Se pdf-filen under relaterad information eller läs på skylten som finns vid stensättningen på Väppeby udde.

Hitta till Knarrbacken

Kartan visar hur du hittar till Knarrbacken.

Karta över Knarrbacken och området runt omkring

Håbos kulturmiljöer

Du hittar mer information om fornminnen, runstenar, kyrkor och hembygds- och bygdegårdsföreningar på sidan om Håbos kulturmiljöer.

Det finns även mer information om till exempel Skokloster slott och Fridegårdsmuséet på sidan om museer, gallerier och konst.

Vill du upptäcka Håbos kulturarv på egen hand? Då kan ta vår karta till hjälp. På kartan finns information om runstenar, museum och kyrkor. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Linda Shala

Uppleva och göra

Klicka för support
Stäng supportfönster