Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta oss

 Lyssna

Kontakta oss

Kontaktuppgifter

Telefon:

0171-526 71

Futurum Kalmarleden 12 746 37 Bålsta

Att tänka på inför studier på högskolan

För att söka till högskolan behöver du ha minst grundläggande högskolebehörighet vilket innebär att du gått ut gymnasiet och har en gymnasieexamen.

Gymnasieexamen

Med gymnasieexamgen menas att du har läst 2500 poäng och har minst betyget E i minst 2250 poäng.
Av dessa poäng ska du ha minst betyget E i svenska 1,2 och 3, engelska 5 och 6 ,matematik 1 samt gymnasiearbetet ska vara godkänt.

Till många utbildningar på högskolan krävs särskild behöriget - områdesbehörighet vilket betyder att du förutom grundläggande behörighet även behöver ha läst andra ämnen för att kunna söka en viss högskoleutbildning.
Du kan även få högskolebehörighet genom att läsa in de ämnen du saknar på komvux, komplettera på folkhögskola eller gå ett naturvetenskapligt eller tekniskt basår på högskola eller universitet.

Meritvärde och meritpoäng

Om du har fullständigt gymnasiebetyg kommer du få ett meritvärde som du söker på till högskolan. För att förbättra dina chanser att komma in på en högskoleutbildning får du för vissa kurser i engelska, moderna språk samt matematik extra poäng som kallas meritpoäng. Sammanlagt meritvärde är 20 och om du har högsta meritpoäng som är 2,5 kan du som högst få ett meritvärde på 22.5.

Urval

Om det finns fler sökande en platser till en utbildning görs ett urval. Du behöver alltid ha den behörighet som krävs för sökt utbildning för att vara aktuell i urvalet, se information behörighet under behörighet längre upp på sidan. Du kan antingen söka på betyg med eller utan kompletteringar.
Om du gjort högskoleprovet placeras du ytterligare i en urvalsgrupp vilket kan förbättra chanserna att bli antagen.

Sidansvarig: Lise-Lotte Nordh Hellbom

Klicka för support
Stäng supportfönster