Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta oss

 Lyssna

Kontakta oss

Kontaktuppgifter

Telefon:

0171-538 01 0171-538 02

Gröna Dalen Runbrovägen 10 746 80 Bålsta

Gymnasieval

För att vara behörig att söka till ett yrkesförberedande program på gymnasiet behöver du ha minst betyget E i engelska, matematik och svenska samt ytterligare fem andra ämnen. För att vara behörig till ett högskoleförberedande program krävs minst betyget E i engelska, matematik och svenska samt minst 9 andra ämnen.

Saknar du behörighet till programmet du vill gå kan du läsa ett introduktionsprogram. Efter att du har läst ett introduktionsprogram har du möjlighet att söka till ett nationellt program.

Ansökan

Du gör ansökan via Internet i mitten av januari genom att gå in på gyantagningen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Logga in med användarnamnet och lösenordet som du har fått hemskickat i början av januari. På gyantagningen.se kan du även se antagningsresultat från föregående år för Stockholms läns gymnasieskolor och för Fridegårdsgymnasiet i Bålsta.

När du loggar in första gången uppmanas du att byta lösenordet, du behöver spara lösenordet så att du kan logga in under hela våren och i sommar för att kunna se antagningsbesked.

Ansökningstiden för 2023 är 17 januari - 15 februari

Chans till omval finns under perioden 17/4 till 15/5 om du skulle vilja ändra något. Du loggar då in på ansökningssidan igen, ändrar ansökan, skriver ut, skriver på och lämnar till studie- och yrkesvägledaren.

Var kan du söka?

Håbo kommun har samverkansavtal med Stockholms län vilket innebär att du har möjlighet att söka till alla gymnasieskolor i Stockholms län på samma villkor som om du söker till Fridegårdsgymnasiet i Bålsta. Du blir med andra ord antagen i första hand i Stockholms län och Håbo kommun.

Om du däremot skulle vilja söka till en gymnasieskola utanför Stocksholms län eller Håbo kommun får du göra ett så kallat frisök. Gymnasieskolan tar in de elever som tillhör deras samverkansområde först och därefter tas elever in från andra kommuner.

Om du söker till en friskola söker du oftast på betygen, vilken skola du än söker till och var den än ligger.

Urval

Om det finns fler sökande än det finns platser görs ett urval av sökande. Då konkurrerar du med ditt meritvärde, det får du fram genom att lägga ihop dina 16 bästa betyg plus betyget för moderna språk. Meritvärdet står även på gymnasieantagningens sida när du loggar in för att göra din ansökan på Internet.

Betygspoäng: E=10 D=12,5 C=15 B=17,5 A=20

Exempel: Om du har E i alla ämnen och har läst modernt språk blir meritvärdet 170 och har du A i alla ämnen blir det 340.

OBS! Du söker på vårterminsbetyget även om den preliminära ansökan görs på höstterminsbetyget.

Antagning

Preliminärt antagningsbesked kan du se om du logger in på ansökningssidan från den 19/4. Slutgiltigt besked ser du i början av juli.

Resor till och från gymnasiet

Du har rätt att få reseersättning från Håbo kommun om du:

  • är folkbokförd i Håbo kommun
  • har rätt till studiehjälp från CSN enligt studiestödslagen (studiebidrag, inackorderingstillägg eller extra tillägg)
  • varje dag reser mer än 6 km mellan din folkbokföringsadress och din skola

Du har bara rätt till reseersättning om du har rätt till studiebidrag. Tiden på året när du är född påverkar om du får barnbidrag eller studiebidrag, alltså påverkar det även om du har rätt till reseersättning.


Sidansvarig: Gröna Dalenskolan

Klicka för support
Stäng supportfönster