Kontaktuppgifter
Telefon:
0171-537 00
Västerängsskolan Idrottsvägen 5 746 80 Bålsta
När ditt barn är sjukt ska förälder eller annan vårdnadshavare sjukanmäla eleven före 8.00 varje sjukdag. Sjukanmälan sker genom att ringa till telefonsvararen. Du uppmanas att på telefonens knappsatser trycka in barnets personnummer.
Telefon: 0171-528 00
Du kan även sjukanmäla i Länkportal skola.
Länkportal skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Uppgifterna registreras direkt i Dexter och ett svarsmeddelande skickas till anmälaren via SMS eller e-post.
Med appen Dexter kan alla myndiga elever, vårdnadshavare och lärare enkelt registrera elevens frånvaro direkt med hjälp av en smartphone eller surfplatta. Appen finns tillgänglig både i Appstore (iPhone, iPad) och Google Play Store (Android). Utgivare av appen är IST International Software Technology AB.
Ladda ner guiden till hur appen fungerar Pdf, 539.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Skolans expedition
Telefon: 0171- 537 00
Rektor, Mette Sandh, ansvar fritids, lågstadiet och språkklassen.
Telefon: 0171-529 36
Biträdande rektor, Mikael Pihl, ansvar mellan- och högstadiet
Telefon: 0171-538 89
Telefon: 0171-537 07, 0171-537 23
Personalarbetsrum lågstadiet år F-3
Telefon: 0171-537 05
Fritids Lillskogen
Telefon: 0171-537 12
Fritids Skogsgläntan
Telefon: 0171-537 11
Personalarbetsrum mellanstadiet år 4-6
Telefon: 0171-537 22
Fritids Storskogen
Telefon: 0171- 537 10
Personalarbetsrum högstadiet år 7-9
Telefon: 0171-537 14
Språkklass år 1-5
Telefon: 0171-537 13
Språkklass år 6-9
Telefon: 0171-537 17
Skolsköterska
Telefon: 0171-537 08
Kurator
Telefon: 0171-537 09
Telefon: 0171-528 00
Alla som jobbar inom skolan kan du nå genom vår EDU-adress fornamn.efternamn@edu.habo.se
Telefon: 0171-525 00
Kontaktcenter hjälper bland annat till med inflyttningsanmälningar, ansökan om fritidshemsplats och frågor om skolskjuts.
I grundskolan genomför eleverna prov i årskurs 3, 6 och 9.
I årskurs 3 genomför eleverna nationella prov i ämnena matematik och svenska/svenska som andraspråk.
I årskurs 6 genomför eleverna nationella prov i ämnena engelska, matematik och svenska/svenska som andraspråk.
I årskurs 9 genomför eleverna nationella prov i ämnena engelska, matematik och svenska/svenska som andraspråk. Eleverna genomför också nationellt prov i något av SO-ämnena (geografi, historia, religionskunskap eller samhällskunskap) samt i något av NO-ämnena (fysik, kemi eller biologi).
De nationella proven består av delprov. Dessa kan vara tidsbundna med provdatum eller icke tidsbundna. De icke tidsbundna delarna genomförs under en provperiod. Skolan bestämmer själv vilken tid på dagen provet startar. Klicka på länken nedan för att få information om när proven genomförs.
Policy för ledighet och ledighetsansökan
Vi får ibland in önskemål om ledighet för elever utanför de lovdagar som finns inlagda under läsåret.
Rektorn beslutar om ledighet. Rektorn får inte uppdra åt någon annan att fatta beslut om ledighet som avser längre tid än tio dagar.
En elev får på begäran av elevens vårdnadshavare befrias från skyldighet att delta i obligatoriska inslag i undervisningen om det finns synnerliga skäl. Ett sådant beslut får endast avse enstaka tillfällen under ett läsår.
Rektorn beslutar om befrielse. Rektorn får inte uppdra åt någon annan att fatta sådana beslut.
Vi har en gemensam riktlinje för hantering av ledighetsansökningar. Den grundar sig på det som står i skollagen.
En elev får beviljas kortare ledighet för enskilda angelägenheter. Om det finns synnerliga skäl får längre ledighet beviljas. Rektor beslutar om ledighet, men kan uppdra åt någon annan att fatta beslut om kortare ledigheter. (7 kapitlet § 18)
Om du som vårdnadshavare med barn i vår skola vill lämna in en ledighetsansökan fyller du i blanketten för ledighetsansökan och lämnar den till skolan senast 2-3 veckor före ledigheten. Ansökan för ledighet lägre än 10 dagar inlämnas till rektor senast två månader före ledighetens början. Mentor och klasslärare får bevilja ledighet för enskild angelägenhet upp till tre dagar per läsår. Rektor och biträdande rektor beslutar om längre ledighet. När en ledighetsansökan behandlas gör vi en samlad bedömning av elevens situation. Därför måste du tydligt ange motivet för ledigheten på ansökningsblanketten. Ogiltig frånvaro skrivs in i elevens terminsbetyg i årskurs 6-9.
- Frånvarons längd. Längre ledigheter och många ledigheter kan påverka en elevs måluppfyllelse negativt och försvåra lärarnas planering och uppföljning. Därför behandlar vi ledighetsansökningar restriktivt. Skolplikten omfattar 178 skoldagar per läsår, vilket innebär att eleverna är lediga 187 dagar då semesterresor och andra privata angelägenheter bör kunna förläggas.
- Elevens studiesituation. Vid behandling av ledighetsansökan tar vi också hänsyn till elevens möjlighet att nå kunskapskraven. Om vi ser att måluppfyllelsen riskeras beviljar vi inte ledighetsansökan. Vi ger ingen ledighet de dagar eller perioder då de nationella proven genomförs eller de första veckorna i samband med byte av skola.
- Möjlighet att styra ledigheten. När motivet för ledigheten granskas, tar vi hänsyn till om den sökande själv kan styra tidsperioden för ledigheten.
- Möjlighet att kompensera för den förlorade undervisningen. Vi kommer alltid överens med, elev och vårdnadshavare om vad som kan göras under ledigheten eller efter ledigheten, så att de negativa konsekvenserna av den förlorade undervisningstiden minimeras. Målsman ansvarar för att förlorad undervisning tas igen i den mån det är möjligt. Det innebär att vårdnadshavaren ansvarar för att eleven fullgör sina uppgifter, samt att dessa rättas, kontrolleras och godkänns. Elev som beviljats rätt till ledighet har ej rätt till kompensation för den förlorande undervisningstiden.
Ansökan om ledighet för elev i grundskola och policy Pdf, 179.3 kB.
Skolan ska i samarbete med hemmen främja elevers allsidiga personliga
utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande
individer och medborgare. (Lgr11)
Föräldrarådet är ett samverkansforum för dialog mellan hem och skola. Rådet är fristående från skolans organisation och består av intresserade föräldrar, skolledning och personalrepresentanter. Huvudsyftet är att tillsammans skapa bästa möjliga förutsättningar för eleverna att nå målen. Föräldrarådet tar upp frågor som berör hela skolan.
Vårt uppdrag är att företräda andra föräldrar och skapa god kommunikation mellan hem och skola. Genom konstruktivt arbete vill vi öka föräldrainflytandet och tillsammans utveckla en positiv miljö för barnen.
Föräldrarådet träffas två gånger per termin. Vid föräldrarådsmötet diskuterar vi aktuella frågor som rör elevernas skolmiljö. Föräldrarådet består av representanter från alla klasser, skolledning och representant från verksamheten. Efter mötet skickas ett protokoll ut till samtliga vårdnadshavare på skolan. Vi tar tacksamt emot förslag, tips och idéer.
Ordningsregler ska finnas på varje skola. De ska utarbetas under medverkan av eleverna och följas upp. Rektorn beslutar om ordningsregler (Skollagen 5:5).
Om jag bryter mot någon av dessa ordningsregler är jag medveten om att jag kan bli utvisad från lektionen, få kvarsittning, få en skriftlig varning, bli omplacerad eller bli avstängd (Skollagen 5:7-23).
Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång ska skapa de bästa möjliga förutsättningar för barns och ungdomars utveckling och lärande”. (Lgr11)
För att alla elever ska uppnå läroplanens mål och att vi tillsammans ska få en skola där alla trivs och känner arbetsglädje behöver vi veta vad som förväntas av oss. Det här förväntansdokumentet beskriver vad skola, vårdnadshavare och elever kan förvänta sig av varandra. Förväntansdokumentet har tagits fram av skolan, föräldrarådet och elevrådet på Västerängsskolan.
Dela:
Sidansvarig: Västerängsskolan
Västerängsskolan