Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Maten i skolan

Kostenheten erbjuder vällagade och näringsriktiga måltider, med hänsyn tagen till miljön. Vi följer skollagens krav på näringsriktig skolmat till alla elever i grundskolan med stöd av Livsmedelsverkets rekommendationer Bra måltider i skolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. För barn i förskola följer vi rekommendationerna som finns i Bra måltider i förskolan.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Varje kök formar sin egen meny, du hittar skolornas menyer i Skolmaten-appen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skollunchen är en viktig del av skoldagen och elever som även går på fritids kan äta upp till tre av dagens fyra måltider i skolan. Det innebär att 65% av energin och näringen ska komma från måltiderna i skolan.

Förskolan och skolan har goda möjligheter att på ett positivt och naturligt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos barn och elever. Hem och familj har naturligtvis det grundläggande ansvaret men de flesta barn och ungdomar äter många av sina måltider utanför hemmet.

Våra kök

Kostenheten har tretton tillagningskök som lagar maten på plats och sex mottagningskök som får maten levererad från en närliggande skola. 

Vi strävar efter att

  • laga goda näringsrika måltider med hög andel ekologiska råvaror.
  • laga så mycket mat som möjligt från grunden i våra kök.
  • minimera mängden socker och söta livsmedel i våra verksamheter.

Under 2016 var 27 % av kostenhetens råvaruinköp ekologiska. Det nationella målet på 25 % ekologiska råvaror var därmed uppnått i våra förskolor, skolor och gymnasieskola, men tack vare vår senaste livsmedelsupphandling som blev klar hösten 2017 har vi dock kunnat öka denna siffra rejält. Under 2019 var 36,9% av våra inköp ekologiska, något som vi är väldigt stolta över.

Vårt resonemang om socker och söta livsmedel hindrar inte att det i en välplanerad meny ingår sylt eller ketchup som tillbehör till maträtter som till exempel pannkakor, köttbullar och blodpudding. 

Valbarhet i menyn

Vi vill att eleverna ska få välja mellan flera olika alternativ varje dag i skolrestaurangen. Därför serverar nästan alla skolor förutom dagens lunch, även ett vegetariskt alternativ och dagens soppa. Alla skolor erbjuder dessutom en varierad salladsbuffé, smör, mjölk och bröd.

Om du vill veta mer

Kontakta oss gärna via kommunens kontaktcenter på telefon 0171-525 00, om du har några frågor om maten i våra verksamheter.

Sidansvarig: Kostenheten

Klicka för support
Stäng supportfönster