Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta oss

 Lyssna

Kontakta oss

Kontaktuppgifter

Telefon:

0171-529 72

Vibyskolan Skolhyddan, Kalmarleden 746 37 Bålsta

Bibliotek

Vibyskolans bibliotek är en pedagogisk resurs i undervisningen. Till biblioteket kan elever och lärare komma och få hjälp att hitta och låna skön- och facklitteratur, uppslagsverk och tidskrifter, eller få hjälp med boktips, informationssökning, källkritik samt hjälp att söka i databaser och låna e-böcker och e-ljudböcker.

Det är främst elever i åk F-3 som lånar böcker på Vibyskolan, de äldre eleverna lånar sina böcker på Futurum.

Bibliotekarien är på Vibyskolan en förmiddag i veckan och arbetar med att stimulera läslust, läsutveckling och informationskompetens, via bland annat bokprat, boktips, lektioner i källkritik och informationssökning med mera.

Elever i behov av talböcker får också hjälp via biblioteket, som förmedlar tillstånd för lån av talböcker via appen Legimus som är Myndigheten för tillgängliga mediers (MTM) plattform för inläst material. Eleverna kan då själva söka och ladda ner talböcker för användning via läsplatta som till exempel iPad, dator eller mobil.

Bibliotekarie
Telefonnummer: 0171-529 61

Vi abonnerar på ett antal databaser som kan nås från skolans alla datorer:

NE

Detta är Nationalencyklopediens Internettjänst. Det är ett svenskt uppslagsverk på nätet - och dessutom mycket mer! I NE.se uppdateras artiklar kontinuerligt för att alla fakta ska vara ständigt aktuella. Här finns också längre reportage i olika ämnen, kartor, bildgalleri, tabeller, topplistor och mycket annat.
NE.se » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Landguiden

Landguiden - Länder i fickformat Online är en betaltjänst från Utrikespolitiska Institutet med information om alla världens länder. Här kan du läsa om ländernas geografi, befolkning, kultur, historia, politik, ekonomi och mycket mer.

Du kan också ta fram kartor eller jämföra länder statistiskt och få svar i form av tabeller eller diagram. Alla fakta i Landguiden uppdateras kontinuerligt av Institutets redaktörer som dagligen följer utvecklingen i hela världen.
Landguiden » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alex författarlexikon

Här finns fakta om en mycket stor mängd skönlitterära författare, både svenska och utländska. Alex är en databas som hela tiden växer, det tillkommer cirka 20 nya författare varje månad.

Allt material i Alex är på svenska. Det är dessutom faktagranskat och kontrollerat. Det viktigaste är emellertid att all information är strukturerad – man hittar t.ex. likartade uppgifter om en författare på samma ställe.
Alex författarlexikon » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Flera databaser kan nås via Håbo biblitoeks hemsida. Bland annat finns Library Press Display, en databas med över 2000 tidninger från nästan 100 länder och på flera språk. Logga in med bibliotekskortet.

Alla elever kan få ett lånekort från och med årskurs ett. Kortet gäller även på Håbo bibliotek och de andra kommunala skolorna i Håbo. Elevens vårdnadshavare ansvarar för att lånetider och regler följs. Äldre elever och lärare kan låna själva med personliga PIN-koder i bibliotekets online-katalog. Lånetiden är 28 dagar, med möjlighet för omlån om ingen annan köar på boken.

Det är gratis att låna och reservera böcker, och inga förseningsavgifter tas ut. Däremot kan du bli ersättningspliktig om du tappar bort eller förstör en bok.

Sidansvarig: Vibyskolan

Klicka för support
Stäng supportfönster