Håbo kommun logo
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommun logo

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@4ae73143
org.mozilla.javascript.Undefined@4ae73143
org.mozilla.javascript.Undefined@4ae73143
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@4ae73143
Pil ner

Kontakta Håbo

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Behöver ditt barn specialanpassad kost?

Har ditt barn någon födoämnesallergi eller intolerans?

För att vi på ett säkert sätt ska kunna anpassa maten till just ditt barns behov vill vi att ni fyller i blankett om specailkost. Intyget lämnas till elevansvarig lärare, och kopior ska finnas i köken där maten lagas och serveras samt hos skolhälsovården. Du som vårdnadshavare ansvarar för att intyget fylls i korrekt och att informationen når köket. Om läkarintyg finns ska detta bifogas tillsammans med blanketten.

Om du har frågor kring just ditt barns allergi kontaktar du köket i ditt barns skola/förskola.

Kostenheten serverar aldrig nötter, jordnötter eller skaldjur i våra kök. Kokosnöt är ingen riktig nöt och ingår därför i menyn.

Specialkost av religiösa skäl?

Kostenheten har sedan lång tid tillbaka erbjudit ett annat alternativ de dagar som vi serverat fläskkött till de barn som av religiösa skäl inte äter det. Eftersom vi nu erbjuder ett vegetariskt alternativ varje dag i skolorna samt soppa minskar behovet av avvikande kost som inte är av medicinska skäl. Det är alltid minst en rätt som är fri från fläskkött, den vegetariska.

Vegankost

I dagsläget är mindre än 1 % av de måltider som serveras i förskola och grundskola vegankost. Vid behov kan vi självklart erbjuda vegankost, vi vill dock vara tydliga med att vi inte kan erbjuda en näringsmässigt komplett måltid till barn och elever med vegankost. Detta främst på grund av att det kan vara svårt för barn att få i sig de volymer mat som behövs för att upprätthålla en god näringstäthet. Exempelvis kan inte nötter och jordnötter ingå i kosten, då det finns barn som är extremt allergiska mot dessa livsmedel. Vi har ett begränsat utbud av berikade mjölkersättningsdrycker och har inte möjlighet att erbjuda till exempel avokado (som har bra näringsinnehåll ur veganhänseende) tillräckligt ofta. Vid vegankost ligger ansvaret för att barnet/eleven får i sig en tillräckligt näringsriktig kost till stor del på vårdnadshavaren.

Modedieter?

Kostenheten erbjuder en balanserad och näringsriktig kost där delar från hela kostcirkeln ingår. Genom att följa dieter som GI, Atkins och stenålderskost utesluts vissa livsmedelsgrupper helt eller delvis från kosten. Effekterna av dessa dieter är inte helt utforskade. Därför följer Kostenheten Livsmedelsverkets rekommendationer och erbjuder inte dessa till våra matgäster i förskola eller skola.

 


Sidansvarig: Utbildning och barnomsorg

2018-02-22

Utbildning och barnomsorg

Klicka för support
Stäng supportfönster