Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

 Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Elever ger förslag - Så kan ungas psykiska hälsa förbättras

Elever som läser naturvetenskapsprogrammet på Fridegårdsgymnasiet är med och bidrar till arbetet med ungdomars hälsa, genom att delta i projektet we_change. Tillsammans med andra gymnasieungdomar i region Uppsala har de genomfört workshops och kommit med förslag på hur ungdomars psykiska hälsa kan förbättras.

Elever som läser naturvetenskapsprogrammet på Fridegårdsgymnasiet är tillsammans med andra gymnasieungdomar i Region Uppsala med i projektet we_change. Projektet genomförs i samarbete mellan Region Uppsala och Fryshuset.

Under en eftermiddag på Uppsala Science Park fick eleverna delta på workshops, diskutera, hitta lösningar på problem och komma med förslag på saker som kan förbättra ungas psykiska hälsa. Rosita som är en av eleverna som var med, säger:

Det var intressant att få vara med den här dagen. Det känns bra att jag och mina klasskompisar har lämnat förslag som kan hjälpa unga människor, och vårt förslag kan bli till verklighet på riktigt! Jag hoppas att fler blir inspirerade att starta liknande projekt i framtiden.

Förslag blir till verklighet

Eleverna fick presentera sina förslag för sina klasskamrater och inför en jury, som bland annat bestod av utredare, politiker och beslutsfattare i Uppsala län. Juryn bestämmer vilka förslag de önskar att ta med vidare i processen.

Eleverna utvecklas i och utanför klassrummet

Innan eleverna åkte till Uppsala för att delta i projektet så fördjupade de sig i ämnet. Bland annat så samtalade de om ungdomars ohälsa i Sverige och globalt i klassrummet. Kristina Lundbäck som är lärare på naturvetenskapsprogrammet säger:
Genom att vara med på we_change-dagen har våra elever fått möjlighet att demokratiskt påverka arbetet med ungdomars hälsa. Dessutom ser vi att ungdomar utvecklas och bygger sitt självförtroende när de får vara delaktiga och uppleva nya saker.

Vad är we_change?

We_change är ett forum där ungdomar, myndigheter, kommuner, näringsliv, forskning, politiker, skola och andra samhällsaktörer träffas för att tillsammans engagerar sig för olika teman för en hållbar värld. Genom panelmoment och workshops ger det unga möjlighet att påverka och interagera med beslutsfattare och göra sina röster hörda. We_change är en verksamhet inom Fryshuset, vars uppdrag bland annat är att lyssna och bygga relationer med unga.

På webbplatsen we_change.se Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om konceptet.

Här är ett bildspel från dagen.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster