Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

 Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Nyhet! En utbildning med fokus på människan

Hösten 2020 startar Fridegårdsgymnasiet barn- och fritidsprogrammet. Tanken med programmet är att erbjuda en bra grundutbildning för många olika yrken där det behövs kunskaper om människors beteende, pedagogik, ledarskap och kommunikation. Programmet ger högskolebehörighet.

Barn- och fritidsprogrammet ger högskolebehörighet

Möjligheten finns att göra ett annat val och istället läsa fler yrkesinriktade ämnen och på så sätt rikta studierna mot jobb direkt efter gymnasiet.

– Det är ett program med fokus på människan ur flera olika aspekter. Här får eleverna träna på att bemöta andra människor och utveckla sin förmåga att kommunicera, både i teorin och i praktiken. Genom APL, arbetsplatsförlagt lärande som omfattar 15 veckor av studierna får eleverna träna på det de har läst så att kunskaperna sätter sig. Att känna att man bemästrar något är viktigt och bygger självförtroendet, säger Catharina Wakim rektor på Fridegårdsgymnasiet.

Eleverna kommer att göra APL-perioder på arbetsplatser som skolan samarbetar med såsom förskolor, fritids och olika boenden inom socialtjänsten. När det gäller yrkesgrupper med sekretess, försvarsmakten och polisen är tanken att samarbeta genom exempelvis besök och föreläsningar.

Programmet ger en bra grund för många yrken. Sociologi, pedagogik, hälsa och kommunikation är ämnen som ingår vid sidan av de gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, historia, matematik, religion, naturkunskap, samhällskunskap, idrott och hälsa.

Efter gymnasiet finns det möjlighet att läsa vidare till exempelvis lärare, yrken inom polis och försvar, sjuksköterska och annan sjukhuspersonal.

Elever som gör valet att att rikta sina studier mot jobb direkt efter gymnasiet kan exempelvis söka jobb som barnskötare, ledare inom barn- och ungdomsverksamhet och personlig assistent.

Malin Richter och Christer Tinnerholm är ansvariga för det nya programmet och har lång har erfarenhet av området. Malin är programansvarig, lärare i samhällskunskap, religion, psykologi och har tidigare jobbat med just barn- och fritidsprogrammet. Christer Tinnerholm som är idrottslärare och programansvarig säger:
– Jag och Malin har olika bakgrund och kompletterar varandra. Det ska bli spännande att leda programmet tillsammans! Jag gick själv barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet och idag jobbar jag som lärare och programansvarig på Fridegårdsgymnasiet. Det var en bra väg för mig. Programmet består av roliga kurser, nära verkligheten, vilket kan göra att det känns lite roligare att plugga även för den som kanske inte är så studiemotiverad.

Här kan du läsa mer om barn- och fritidsprogrammet
Här kan du se alla kurser som ingår i programmet

Christer Tinnerholm och Malin Richter, programansvariga för barn- och fritidsprogrammet på Fridegårdsgymnasiet.

Christer Tinnerholm och Malin Richter är programansvariga för barn- och fritidsprogrammet på Fridegårdsgymnasiet

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster