Kontakta Håbo kommun
Kontaktuppgifter
Telefon: 0171-525 00
E-postadress: kommun@habo.se
Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta
Folkhälsomyndigheten (FHM) har kommit med nya rekommendationer. Här kan du som vårdnadshavare läsa vad som gäller för din ungdom som går på gymnasiet.
Uppdaterad 2020-09-22
Om en elev har varit sjuk och fått ett negativt provsvar som visar att hen inte har covid-19 ska eleven stanna hemma så länge hen är sjuk. Eleven ska vara feberfri och känna sig frisk innan återgång till skolan, men det behöver inte ha gått minst sju dygn sedan eleven blev sjuk.
Om eleven inte har testats för covid-19 trots att hen har haft symtom några dagar (som inte kan förklaras av migrän, allergi eller någon annan känd orsak) kan eleven gå tillbaka till skolan, sju dygn efter att hen fick symtom om hen mått bra och varit feberfri i minst två dygn. Det gäller också om eleven har kvarvarande lindriga symtom som torrhosta, lätt snuva eller lukt- och smakbortfall.
Om eleven har symtom som snabbt går över (som inte kan förklaras av någon annan känd orsak) behöver hen ändå stanna hemma och vara helt symtomfri i minst två dygn innan hen kan återgå till skolan. Detta för att försäkra sig om att symtomen verkligen var tillfälliga.
En elev som har en konstaterad covid-19-infektion ska stanna hemma i minst sju dygn efter att hen har insjuknat. Eleven ska även ha varit feberfri de två sista dygnen och tydligt känna sig bättre. Hen kan dock fortsatt ha torrhosta och bortfall av lukt- och smaksinne men om formen är bra för övrigt och det gått minst sju dygn sedan hen insjuknade, kan eleven gå tillbaka till skolan.
Om en elev som är symtomfri har provtagits och fått ett positivt provsvar som visar att hen har covid-19 ska eleven stanna hemma i minst sju dygn efter provtagningstillfället. Skulle eleven utveckla symtom efter provtagningen så får hen räkna från insjukningsdagen och följa rekommendationerna ovan.
Om antikroppar mot covid-19 påvisas efter ett antikroppsprov, så ska eleven stanna hemma så länge hen är sjuk. Eleven ska vara feberfri och känna sig frisk innan återgång till skolan. Det behöver inte ha gått minst sju dygn sedan eleven blev sjuk.
Om det skulle visa sig att någon på gymnasiet är smittad så har skolledningen riktlinjer från Folkhälsomyndigheten kring hur situationen ska hanteras. Eventuella ärenden kommer att omfattas av smittskyddslagen och lagen om sekretess och hanteras i samarbete med den som är smittad samt Region Uppsalas smittspårare, läkare eller smittskyddsenheten.
Om du som vårdnadshavare känner du dig osäker kring de nya rekommendationerna så kan du få stöd och råd av en sjuksköterska genom att ringa 1177 Vårdguiden.
Mer information finns på FHM:s webbsida
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten säger:
– Barn och unga mår bra av att kunna delta i skolan och andra vardagsaktiviteter, det är ett viktigt skäl till att provta denna åldersgrupp. Tidigare har denna grupp rekommenderats att stanna hemma vid minsta symtom. Med testning kommer de att kunna gå tillbaka till skolan i högre utsträckning även om de har kvarvarande milda symtom, i kombination med ett negativt provsvar.
Här kan du läsa FHM:s nyhet ”Barn och unga med symtom på covid-19 rekommenderas testning för snabbare återgång till skolan”
Sidansvarig: Fridegårdsgymnasiet
Fridegårdsgymnasiet