Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

 Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Linnea – Mitt gymnasiearbete fokuserar på biologi och kroppen

Sista året på gymnasiet skriver eleverna ett större gymnasiearbete där de får använda sina kunskaper och visa att de är redo för högre studier eller arbete. Linnea som går sista året på naturvetenskapsprogrammet på Fridegårdsgymnasiet är i full gång med sitt arbete som handlar om biologi och kroppen.

– Mitt gymnasiearbete går ut på att visa skillnader i hur olika kolhydrater, långsamma vs snabba, påverkar blodsockervärdet. Jag vill ta reda på hur valet av frukost påverkar blodsockret under tre timmar. Mitt mål är att rita kurvor som tydligt visar blodsockernivån när deltagare äter en onyttig frukost med många snabba kolhydrater, mot blodsockernivån när deltagare äter en nyttig frukost med många långsamma kolhydrater, säger Linnea.

"Nu blir det full rulle med rapportskrivandet"
Just biologi är något som intresserar Linnea. Efter lite googlande fick hon idéen om att mäta blodsockervärden. Ämnet kändes intressant, genomförbart och var lite annorlunda i jämförelse med många andra arbeten. Linnea började redan i höstas med att utföra laboration.

– Jag började med min laboration, att undersöka, äta olika frukostar och mäta mina blodsockervärden. Det var först under vårterminen som jag började skriva min rapport. Det var ganska svårt att komma igång med skrivandet men efter ett samtal med min handledare så lossnade det. Nu blir det full rulle med rapportskrivandet framöver. Jag har fått arbeta mycket självständigt, exempelvis formulera mina egna frågeställningar. Tidigare så har alla i klassen gjort samma laborationer utifrån lärarens instruktioner och skrivit liknande rapporter. Det ska bli spännande att läsa mitt arbete som en helhet när det är klart!

Naturvetenskapsprogrammets bredd håller alla dörrar öppna
Under hela gymnasietiden har Linnea funderat på vad hon ska studera efter gymnasiet. Men hon är fortfarande inte säker.

– Mina funderingar går väldigt mycket fram och tillbaka. Det känns skönt att naturvetenskapsprogrammets bredd håller alla dörrar öppna. Jag kan avslöja att jag tittat lite på affärsjuridikprogrammet som verkar intressant. Men jag vill gärna jobba ett halvår och resa några månader innan jag pluggar vidare. Sydöstra Asien verkar spännande.

På naturvetenskapsprogrammet uppmuntras eleverna att göra ett praktiskt och individuellt gymnasiearbete, där de utför ett experiment eller undersökning för att svara på en bestämd frågeställning. Under hela kursen skriver eleverna i en mall likt en längre labbrapport. Elevernas arbetsprocesser är väldigt olika men de jobbar i princip med gymnasiearbetet under hela sista läsåret. Gymnasiearbetet lämnas in i april.

Här kan du läsa mer om naturvetenskapsprogrammet.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster