Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

 Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Unga reportrar upptäcker journalistiken
– Vi vill berätta om våra insikter

Eleverna på teknikprogrammet och naturvetenskapsprogrammet har tränat på att skriva reportage om miljö och hållbarhet. Genom vara med i konceptet Unga reportrar får de möjlighet att upptäcka journalistiken. Nu ska Linnea och Frozan vara med och tävla om en reportageresa till Kenya.

Linnea har skrivit om dagens miljöproblem som är kopplade till människors klädkonsumtion.

– De multinationella klädföretagen bidrar till stora miljöproblem i världen i dag. Produktionen och hanteringen av kläderna är inte hållbar, vilket leder till enorma avtryck på miljön. Det hänger ihop med fast fashion och människors shoppande. I mitt reportage visar jag på möjliga lösningar som kan motverka att plast från kläder hamnar i våra hav, säger hon.

"Vill berätta om mina insikter"

Genom att skriva reportage har eleverna fått lära sig en ny form för skrivande. De har också fördjupat sig i olika problem, gjort research och fått nya perspektiv. För Linnea har det varit en lärorik uppgift.

– Jag valde att skriva om klädkonsumtion eftersom jag var nyfiken och ville veta mer om det. Idag har jag större förståelse och kunskap. Det är så många som shoppar kläder från företagsjättar utan att veta om problemen. Vi funderar sällan över: Vad sker efter köpet? Vad sker när jag tvättar plaggen? Vad sker efter att jag har slängt dem? Mitt mål är att ge mina läsare samma insikter som jag fick i och med det här arbetet.

”Vi andas in luft som innehåller mikroplast”

För Frozan har det varit en utmaning att skriva reportage på svenska eftersom hennes modersmål är dari. Men med positivt tänkande och stöd så gick det fint. Hennes reportage handlar om mikroplast och hur det sprids i naturen.

– Vi bidrar alla till att sprida mikroplast utan att veta om det. När vi kör bil och cyklar till exempel, så lossnar små partiklar från däcken och sprids med vinden. Vi andas sedan in luften och får in det i våra lungor. Resten hamnar i naturen. För mig känns det viktigt att berätta om hur mikroplast sprids så att fler blir medvetna om det.

Tävlar i journalistiktävlingen Unga reportrar

Linnea och Frozan ska nu vara med och tävla i journalistiktävlingen Unga reportrar. Det är ett koncept och en årlig tävling inom miljö och hållbarhet som arrangeras av organisationen Håll Sverige Rent. Här får ungdomar i årskurs 6–9 och gymnasiet chans att skriva, skapa och utforska journalistiken.

Förstapriset i år är en reportageresa till Kenya. Där får vinnaren lära sig mer om globala problem med plast och se närmare på lösningar som finns.

– Att resa till Kenya och lära mig mer om de globala problemen vore spännande och lärorikt. Men mitt mål är att berätta om hur vi påverkar vår natur, säger Frozan.

Här kan du läsa deras reportage!
Linnea - Fast fashion - ett plastigt problem Pdf, 338.7 kB.

Frozan - Det regnar och snöar plast Pdf, 1.5 MB.

Läs mer om Unga reportrar på Håll Sverige Rents webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster