Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Publiceringsdatum:

Teknikelever samarbetar med arkitekt "Har fått upp ögonen för yrket"

Förbesiktning pågår! Lukas och Linnea visar upp sina husmodeller för Martin Karlsson från Tengbom arkitekter.

Gymnasieelever som läser teknikprogrammet med inriktningen design och produktutveckling arbetar med riktiga designuppdrag, i samarbete med Tengbom arkitekter. De får träna på hela designprocessen från idé till färdigt koncept. Det har väckt intresset för arkitektyrket hos flera av eleverna.

Allan Nieminen som är tekniklärare på Fridegårdsgymnasiet var med och startade samarbetet med Martin Karlsson på Tengbom arkitekter för många år sedan.

– Martin och jag känner varandra sedan länge. Det är nu 19:e året i rad som våra elever får arbeta med riktiga designcase som byrån tidigare har haft. Genom att arbeta tillsammans vill vi visa eleverna hur det går till på riktigt och vilka jobbmöjligheter som finns.

Förbesiktning och handledning

Idag är det förbesiktning och eleverna visar upp sina husmodeller i papper. Martin finns på plats för att ge tips och handleda dem inför den kommande slutbesiktningen.

– Det är så spännande att arbeta med ungdomar. De är så fria och oförstörda i sina tankar. I år heter uppdraget ”det lilla boendet” och går ut på att de ska ta fram små flexibla lägenheter. Det märks att de tar uppgiften på allvar och många arbeten är väldigt bra. Jag får mycket respons och blir inspirerad, säger Martin.

Går igenom designprocessen - från ax till limpa

Arbetet startar med att eleverna får en uppdragsbeskrivning. Sedan arbetar de sig igenom designprocessen: BAD (brain aided design) - PAD (pencil aided design) - MAD (modell aided design) - CAD (computer aided design) stegvis:

  • inspiration, kreativt arbete, idéer
  • skissa för hand på papper, lager på lager
  • beskriva konceptet i text
  • ta fram pappersmodeller
  • lägga in skissen InDesign
  • göra ritningar i CAD

"Arkitektyrket verkar intressant"

Lukas och Linnea är först ut med att visa upp sina husmodeller för Martin och Allan. De berättar en och en om sina koncept och motiverar sina val väl. Efteråt känner de sig nöjda med sina presentationer. 

– Det tog lite tid innan jag fick grepp om själva designuppdraget i starten, men när jag väl började så föll bitarna på plats. Det är mycket att tänka på när man ska ta fram ett koncept. Exempelvis så måste husmodellerna vara i riktig skala, du måste ha koll på väderstreck, ljusinsläpp, materialval, tänka hållbarhet, solpaneler, leda/samla upp dagvatten med mera. Det är ett utmanande och roligt arbete. Jag har hört om flera som fått upp ögonen och kan tänka sig att plugga vidare till arkitekt, säger Lukas.

Här kan du läsa mer om teknikprogrammet

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster