Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

"Samhällsvetenskapsprogrammet har gjort mig redo för högre studier"

Hur påverkas vi människor av vattenbrist? Det vet Athina som studerar sista året på samhällsvetenskapsprogrammet på Fridegårdsgymnasiet. Som en del av utbildningen har hon skrivit ett gymnasiearbete som handlar om vattenbrist och hur det påverkar miljön, ekonomin, människors hälsa och utbildning.

– Vattenbristen ökar och det påverkar oss människor. Det är ett stort och intressant problem. Tänk dig att 1,1 miljarder människor i världen inte har tillgång till vatten, trots att det täcker 70 procent av vår planet! Sötvatten är sällsynt. Bara tre procent av allt vatten på jorden är sötvatten, som vi främst kan använda. En viktig sak som jag vill lyfta fram är hur det påverkar flickors möjlighet till utbildning. I många länder tvingas flickor hoppa av skolan när de inte kan sköta sin hygien. Eftersom de sedan saknar utbildning ökar ojämställdheten i samhället. Att lösa vattenbristen skulle leda till stora fördelar för individer, länder och samhällen, säger hon.

"Nu förstår jag vad som ligger bakom konflikter"

På samhällsvetenskapsprogrammet har Athina studerat samhällsvetenskap, sociologi, filosofi och psykologi. Hon har lärt sig om människors beteende på övergripande nivå, individnivå och gruppnivå.

– Samhällsvetenskapsprogrammet handlar om stora samhällsfrågor, språk och skrivande vilket har gjort mig redo för högre studier. Nu kan jag förklara fenomen och förstå bakomliggande orsaker till konflikter i samhället. Jag har också haft möjlighet att läsa tyska i tre år. Det är himla roligt. Jag vill inte lämna tyskan riktigt än så jag har sökt en språkkurs i Tyskland i sommar. Sedan är planen att läsa vidare på en samhällsvetenskaplig linje på universitetet, kanske beteendevetenskap.

Sista året på gymnasiet skriver eleverna ett större gymnasiearbete

Eleverna använder då sina kunskaper och visar att de är redo för högre studier eller arbete. Gymnasiearbetets innehåll är kopplat till programmet som de läser.

Här kan du läsa mer om samhällsvetenskapsprogrammet.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster