Lyssna

Albin - Jag har byggt en drönare som gymnasiearbete

Albin går sista terminen på teknikprogrammet och har precis lämnat in sitt gymnasiearbete.
– Jag har monterat och byggt en drönare av olika delar. Det var ett roligt projekt och jag lärde mig jättemycket under resans gång, säger han.

Snart tar Albin studenten. Här väntar han på mösspåtagningen. Foto: Håbo kommun

 

Han har lärt sig att koppla ihop elektriska komponenter, löda kablar och driva motorer. Nu vet han mer om principen bakom en drönare. Förutom att bygga själva drönaren så var ambitionen från början att programmera den, och få den att flyga. Där och då visste han inte hur komplicerat arbetet skulle bli.

– När jag började så hade jag inte jättebra koll på hur allt skulle gå ihop. Själva programmeringen trodde jag skulle bli rätt enkel, vilket den inte blev. Att programmera en drönare så den kan flyga runt och vara stabiliserad kräver avancerade programmeringskunskaper. Mer än jag har idag. En insikt jag tar med mig är hur viktigt det är att göra grundlig research om hur man ska gå till väga, innan man startar ett projekt, säger Albin.

”Det har varit riktigt kul att studera något som jag faktiskt tycker är roligt. Att få lära mig mer om sådant jag tycker är spännande.”

På teknikprogrammet läser eleverna mycket teknik, fysik, matematik, design och IT. Albin har fått en teoretisk utbildning med många praktiska inslag. Han säger:

– Jag har fått möjlighet att upptäcka vad jag tycker är extra intressant. Jag vet nu vad jag vill göra framöver. Min plan är att studera till civilingenjör i maskinteknik eller elektroteknik på KTH. Under mina tre år på Fridegårdsgymnasiet har jag också lärt mig studieteknik och hittat en balans mellan mycket plugg och mycket socialt umgänge. Tre år går superfort! Man får passa på att njuta medan man kan.

Sista året på gymnasiet gör eleverna ett gymnasiearbete

Eleverna använder då sina kunskaper och visar att de är redo för högre studier eller arbete. Gymnasiearbetets innehåll är kopplat till programmet de läser.

Läs mer om teknikprogrammet.

Skriv ut