Håbo kommun logo
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommun logo

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

2015-12-17
Rubrik
Ingress
Läs mer här
phone
Information
0171-525 00
Pil ner

Kontakta Håbo

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Kickstart för arbetsmarknadskunskap

Fredagen den 26 september samlades ett glatt och förväntansfullt gäng i en av lokalerna i kommunhuset – det var dags att sparka igång #jagmed-projektet arbetsmarknadskunskap på allvar.

På plats var projektledaren för #jagmed, syv, lärare och fyra gymnasieelever.
- Min tanke med mötet var att jag skulle visa upp en presentation om vad som är planen med arbetsmarknadskunskap i dagsläget och sen diskutera kring det, men eleverna tog över helt vilket gjorde mig så glad! De var verkligen oerhört engagerade i ämnet, berättar projektledaren Ann-Charlotte Faleke.

Eleverna berättade bland annat om sådant som de själva har upplevt i samband med deras egna gymnasieval. De var eniga om att gymnasievalen ska baseras på drömmar och vad man verkligen vill göra, annars är risken stor att hamna fel och man måste byta program efter en tid, vilket en av eleverna upplevt.
- Min syv sa att jag inte borde läsa det programmet jag ville eftersom det krävs mycket matte och jag inte är så bra på matte. Jag valde det ändå eftersom det var min dröm, nu går jag sista året och det har gått bra. Min SYV sa att jag inte borde välja teknikprogrammet eftersom det nästa bara killar som går där. Hon rekommenderade mig naturprogrammet istället, trots att jag inte alls ville det. Jag blev övertalad och valde naturprogrammet, gick en vecka och bytte sedan till teknikprogrammet och där går jag nu sista året.

Det kom även fram att syv:arna ute på skolorna måste bli synligare och komma in tidigare och prata med eleverna, inte bara dyka upp när gymnasievalet nalkas.
- Helt plötsligt en dag i nian var det bara som om en dörr dök upp bredvid rektorns, och där inne satt syv:en, menar en av eleverna.

Arbetsmarknadskunskapsprojektet kommer nu att fortsätta arbetas fram under året och planen är att det ska bli en del i förskolan och skolan till hösten 2017. Vi kommer att fortsätta återkoppla hur arbetet går här på #jagmed-sidan-

Bakgrund

Håbo kommun är med i EU-projektet #jagmed som ska motverka avhopp från gymnasiet.

Sidansvarig: Utbildning och barnomsorg

2016-09-05

Klicka för support
Stäng supportfönster