Håbo kommun logo
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommun logo

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

2015-12-17
Rubrik
Ingress
Läs mer här
phone
Information
0171-525 00
Pil ner

Kontakta Håbo

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Kick-off för #jagmed

För en tid sedan skrev vi om att #jagmed-projektet har kickat igång med arbetet för arbetsmarknadskunskap där fokus ligger på ett förberedande arbete ute på skolorna. Tanken är att med en utökad studie- och yrkesvägledning som är hela skolans ansvar, bättre kunna förbereda eleverna inför kommande studieval och yrkesval. I det arbetet använder vi oss av en arbetsgrupp som både består av gymnasieelever, skolpersonal och tjänstemän.

Nu är även det andra spåret i projektet #jagmed Återtåget igångsparkat. Där vänder projektet sig till ungdomar i åldern 15-19 år som riskerar att avsluta sina studier i förtid eller som har hoppat av skolan. I Återtåget arbetar vi med den enskilde individen i centrum och det gör vi med hjälp av ungdomscoacherna Anna Erlingsson och Karin Olander. För att fira att de båda delprojekten Återtåget och Arbetsmarknadskunskap nu är i gång anordnades en liten kick-off fredagen 21 oktober.

På plats var projektledaren för #jagmed-projektet, Ann-Charlotte Faleke, Jessica Hänel (ny samordnare för syv), studie- och yrkesvägsledare, ungdomscoacherna, lärare och gymnasieelever. Det hela började med en presentationsrunda där alla fick berätta lite om sig själva samt en snabb introduktion om både Arbetsmarknadskunskap och Återtåget. Efter det bjöds det på tårta och alla fick chansen att mingla runt och samtala med varandra.

Gymnasieeleverna som var på plats var där av egen vilja och mycket engagerade i att hjälpa andra ungdomar.
- När jag sökte till gymnasiet kände jag att studie-och yrkesvägledningen inte var tillräcklig. Jag hamnade därför på en linje som inte passade mig. Som tur var kunde jag byte efter ett tag, men då låg jag efter i allt och det blev väldigt tufft, säger en elev på Fridegårdsgymnasiet.
- Dessutom är det inte lätt att bara byta linje, det kan vara fullt och då är man fast där man inte trivs och får börja om på nytt året efter, tillägger hennes kompis.

Efter tårtan började arbetet med frågan: Vad är Arbetsmarknadskunskap och hur ska en bra studie-och yrkesvägledning vara?, eleverna försvann snabbt in i uppgifterna. Det ska bli väldigt spännande att se vad som kommer ut av detta med hjälp av dessa engagerade och kloka ungdomar!

Bakgrund

Håbo kommun är med i EU-projektet #jagmed som ska motverka avhopp från gymnasiet.

Sidansvarig: Utbildning och barnomsorg

2016-11-03

Klicka för support
Stäng supportfönster