Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Äventyrsbanan Vattunöden

Ute på Håbo Naturskola Vattunöden har vi en naturstig för barn. Det är eleverna som tillsammans med tillsynsmannen byggt banan och skyltarna gjorde en klass.

Allting började med att vi på naturskolan såg hur ovana eleverna är att röra sig i skog och mark. Vi insåg, att för att få eleverna att vilja komma till naturreservatet utanför skoltid så måste vi göra det mer attraktivt för barn och ungdomar. Det måste bli kul att leka i skogen!

Då är det bra att locka de små som tar med familjen ut!

I en del av naturreservatet finns en meandrad bäck som har grävt sig ner i marken så det är minst 2 m höga sneda kanter ner till vattnet. Här trivs bl a hassel, ek, lönn och asp och det är som en djungel med nedfallna träd överallt. Ett ställe som inbjuder till att släppa loss fantasin. Här började vi att bygga små broar kors och tvärs för att få en spännade avslutning på naturskoledagen och göra det intressant att komma tillbaks på egen hand. Ni skall få följa med på en tur runt den. Den är mycket uppskattad av alla, men mest de yngre, som besöker naturreservatet.

Vi börjar vid barkbåtsbron som är en vanlig bro som även pensionärer klarar. Den brukar vara målet när vi har barkbåtsrace, men nu vandrar vi bara över den. Sedan följer man stigen tills man kommer till den första bron. Det är två stockar över bäcken och ett snöre fastsatt i träd på båda sidor i midjehöjd som kan vara till hjälp om man tappar balansen när man skall ta sig över. Därefter kommer en svårare bro. Den är högre och snöret som är fäst på båda sidorna går nu tvärsemot och tvingar en att böja på knäna mitt ute på bron för att få linan på rätt sida, klurigt. Sedan kommer två linor på olika höjd där man skall gå på det nedre och hålla i det övre utan att tappa taget. Sedan kommer två stockbroar till och därefter en spång upp på en gammal tjock ek som luta snett uppåt. Högst upp, där finns en trästege som man skall klättra nerför, så man hamnar på stigen igen.

Strax efter detta så blir bäckravinen djupare och nu är en lina fäst i ett träd och det lutar brant nerför. Här måste man hålla fast i linan med båda händerna och hoppa långsamt neråt som en bergsklättrare. Detta ställe kan vara riktigt lurigt då det regnat eller snöat då det blir som en ler eller iskana ner mot vattnet. Väl nere i bäcken finns en stockbro med linor på båda sidor då man behöver extra stöd här eftersom ett träd har rasat  och ligger i midjehöjd tvärs över bron. Här måste man alltså krypa på bron för att komma under trädet. På andra sidan är det lika brant och här finns linor med knutar så att man långsamt kan klättra upp till stigen igen.

Här ligger det hopp plattor som man måste hoppa på för att ta sig fram till balans stockarna som ligger på en rad längs stigen. När balans stockarna är avklarade tar man sig tillbaks längs stigen och man är åter vid barkbåtsbron. Vi har gått ett varv.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

2019-03-11

Utbildning och barnomsorg

Klicka för support
Stäng supportfönster