Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Naturskolans verksamhet

Naturskolans verksamhet

Naturskolans verksamhet vänder sig till alla kommunens grundskolor från F-9 och erbjuder även inspirationskurser i hur läroplanens mål inom förskola och skola kan uppnås genom utomhuspedagogik.

Vi träffar alla klasser i kommunen från och med förskoleklass t om åk 6, övriga elever får delta i mån av tid och framförallt intresse. Två dagar i veckan tar vi emot elever på Kalmarnäslandet, vid Vattunöden. Då kommer eleverna klassvis och vi har en heldag tillsammans. Då gör vi olika saker beroende på vilken årstid och åldersgrupp som besöker oss, men vi arbetar alltid mot skolans läroplan oavsett ämne och deltagare.

En dag hos oss kan se ut på följande sätt…Eleverna anländer på morgonen med buss och vi samlas i ladan för att starta upp dagen. På förmiddagen arbetar de i två grupper den ena vid grillplatsen, där de vid elden gör olika hantverk; täljer, tovar, växt färgar eller tillverkar visselpipor, ritkol eller talismaner. Den andra gruppen arbetar med något av skolans ämnen som svenska, matte, teknik eller engelska, kemi osv.

Vi arbetar självklart också med naturen som fokus för att eleverna skall få en större miljömedvetenhet och förståelse för vikten av biologisk mångfald allt för att vi skall nå en hållbar utveckling. Det naturvetenskapliga arbetssättet, att iaktta, utforska, och ställa frågor blir självklart utomhus. På vintern letar vi spår om det har kommit snö, mäter isens tjocklek och pratar om isvett. På våren lyssnar vi på fåglar och lär oss känna igen tex nötväckan och blåmesen. På hösten plockar vi svamp, jämför mossor och lavar, eller studerar insekter.

Lunchen tillagas på elden och äts tillsammans. Därefter vill fåren som betar i naturreservatet också gärna ha mat och att bjuda dem på äpple eller knäckebröd brukar vara dagens höjdpunkt! Avslutningsvis går vi alla ner till äventyrsbanan vid bäckravinen där eleverna kan klättra och leka eller ge sig iväg på upptäcktsfärd. Äventyrsbanan har byggts av elever och utvecklas hela tiden. Efter en avslutande lek eller samarbetsövningar är det dags att summera ­­­­­­­­dagen och ta bussen tillbaks till skolan.

Naturskolan gör också natur-och kulturvandringar till andra naturreservat runt kommunen. Då är det främst eleverna från åk 4-6 som följer med. Vi gör bl a en heldag tillsammans vid Hjälstaviken, våtmarksområdet, där tusentals tranor stannar till på vägen norrut genom Sverige. Då är det eleverna i åk 6 som tar sig upp på Kvarnberget eller fram på spängerna till gömslet för att kunna iaktta fåglarna bättre. Lunchen brukar intas i Parnassen, Gustav den III s park som är unik med sina ädla lövträd planterade som ett kvarnhjul. En annan plats vi går till är Vandrarleden, där vi tittar på hålvägarna, Fornborgen och njuter av utsikten över Lilla Ullfjärden. Där uppe förstår man bättre hur Bålsta vuxit fram med sitt läge vid sjövägarna från förr.

Håbo Naturskola Vattunöden är medlem i Naturskoleföreningen, vilken är en intresseförening för alla som arbetar med utomhuspedagogik. Tillsammans har naturskolorna gett ut ett stort antal böcker i utomhuspedagogik där vi vill inspirera lärare att arbeta utomhus med skolans alla ämnen i högre grad.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

2019-05-06

Utbildning och barnomsorg

Klicka för support
Stäng supportfönster