Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Publiceringsdatum:

Små barn upptäcker språket på förskolan

Dukning med en språklig tanke. Barnen på avdelningen Grodan får leta upp ”sin bokstav” vid det dukade bordet.

På Annehills förskola på avdelningarna Humlan och Grodan har de yngre barnen (1-3 år) arbetat med ett gemensamt skriv, läs och språkprojekt. Arbetet utgår från barnens intresse och nyfikenhet. ”Förskolan i dialog med närmiljön - intryck, uttryck och avtryck” heter projektet.

Pedagogerna berättar:
– Små barn är ofta mycket intresserade av bokstäver. De flesta har bra koll på "sin egen bokstav” och ”kompisars bokstäver”. På förskolan läser vi böcker tillsammans och ”ljudar” hur olika bokstäver låter. Många av barnen kan känna igen alla bokstäver i sitt eget namn. Vi uppmuntrar till tankar om språk och bokstäver även hos de yngsta barnen.

”Barnen har upptäckt att det finns versaler och gemener”

Under terminen som skriv, läs och språkprojektet pågått har Håbo bibliotek skickat böcker om Laban och Labolina till förskolan. Genom att läsa böckerna om ”Lilla Spöket Laban” tillsammans, har barnen bland annat uppmärksammat att det finns olika typer av bokstäver - versaler och gemener.

– Familjer har berättat att de knappt trott sina öron då deras barn börjat prata om versaler och gemener hemma. Det är roligt att se hur karaktärerna Laban och Labolina har blivit så viktiga för barnen i deras utforskande och lärande. De tycker det är roligt och det finns en nyfikenhet och drivkraft hos dem. Vi märker att många barn har lärt sig mycket tack vare projektet och det känns fantastiskt, säger Malin Bjäreklint som är rektor på Annehills förskola.

Förutom att barnen får vara med i projekt använder de verktyg såsom bokstavslådor, pussel och spel för att främja sin inlärning. Förskolorna har också ett nära samarbete med Håbo bibliotek och Håbo kommuns skriv, läs och språkutvecklare.

Läs mer om Håbos kommunala förskolor.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster