Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Publiceringsdatum:

Krisberedskapsveckan 2022 - övning i kommunala förskolor och skolor

I samband med Krisberedskapsveckan 26 september - 2 oktober 2022, genomför kommunen en övning för att testa kapaciteteten för matlagning till skolor och förskolor. Gröna Dalenskolans kök kommer att laga och leverera mat till skolor och förskolor i två dagar - 27 och 28 september.

Krisberedskapsveckan är en nationell årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. I år genomförs den vecka 39 och årets tema är mat.

Vi övar för att bli bättre rustade

Det finns flera olika anledningar till att öva. Huvudsyftet är att säkerställa att verksamheten kan fungera även om det händer något oväntat. Det kan till exempel vara att elen eller vattnet försvinner. Genom att öva innan något händer på riktigt kan vi ändra på saker som inte fungerar och få det som fungerar bekräftat. Det gör att vi till exempel är bättre rustade för att kunna laga och leverera mat till eleverna även vid en samhällsstörning.

Gröna Dalenskolan har storkökskapacitet

Gröna Dalenskolans kök lagar normalt runt 600 portioner/dag men har kapacitet att laga 3500-4500 portioner vid behov. Det gör att Gröna Dalensskolans kök skulle vara lämpligt att använda om andra skolors kök inte går att använda, eller om matlagningen behöver samordnas vid eventuell brist på vatten eller el. Innan vi planerar för att använda det köket vid en kris behöver vi testa hur det skulle fungera och det är därför vi genomför övningen.

Barnen och eleverna serveras mat som vanligt

Alla barn och elever kommer att serveras lunch som vanligt båda dagarna som övningen genomförs. Första dagen blir det en varm rätt och andra dagen blir det en kall rätt. Skillnaden är att alla barn och elever får mat från Gröna Dalens kök den 27 och 28 september.

De skolor som normalt erbjuder fler rätter kommer under övningsdagarna endast att erbjuda en rätt. De elever som har medicinsk specialkost deltar i övningen och maträtterna är anpassade utifrån deras specialbehov. De elever som har anpassad måltid får sin ordinarie mat från respektive skolkök. Anpassade måltider ingår alltså inte i övningen.

Målet är att leverera maten i så nära anslutning till ordinarie leveranstider som möjligt. Det kan förekomma vissa justeringar från ordinarie leveranstider.

Övningen påverkar inte frukost och mellanmål.

Efter övningen görs en utvärdering för att vi ska veta vad vi kan göra bättre nästa gång.

Har du frågor?

Du är välkommen att kontakta:
Louise Lightowler, Säkerhetschef i Håbo kommun

Informationsbrev om krisberedskapsveckan 2022 Pdf, 153.1 kB.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster