Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Fortsatt varierad och bra mat trots höjda livsmedelspriser

mostphotos.com

Trots höjda livsmedelspriser har Håbo kommun hittills lyckats bra med att ställa om för fortsatt välbalanserade skolmåltider med god kvalité och fler portioner, samtidigt som man lyckats hålla sig till budget.

Med kloka val har kommunens måltidsservice varit förutseende, gjort justeringar i inköp av råvaror och flyttat om lite i veckomenyn för att förutom högre priser också tillgodose elevernas numera större behov av mat.

Tidigt insåg måltidsservice att det fanns en risk för ytterligare prishöjningar under 2022. Med en begränsad budget blev till exempel en åtgärd att servera soppa varje vecka istället för varannan vecka. Nötkött serveras inte lika ofta och istället erbjuds rätter med råvaror som ligger lägre i pris, men av samma goda näringsriktiga kvalité. På en del skolor har man till exempel minskat urvalet av knäckebröd från fyra till två sorter. Med de här justeringarna tillsammans med fokus på att minska matsvinnet har måltidsservice lyckats bibehålla god kvalité på skolmaten.

Vi har gjort det vi kan. Skollunchen är en av de viktigaste målen vi erbjuder alla. Vi har försökt hitta en bra balans, fortsatt ställer vi höga krav på kvalitén, men kan inte göra några utsvävningar. Det har gått bra hittills och det vi erbjuder nu är en basmåltid, välbalanserad och med god kvalité, säger Håbo kommuns kostchef Camilla Grandin. Men fortsätter prishöjningarna finns det inte mycket guldkant att skrapa bort, tillägger hon.

Måltidservice har också anpassat skolmåltiderna utifrån att eleverna äter mer, vilket har resulterat i att man nu serverar populära rätter på måndagar och fredagar.

Läs mer: www.habo.se/mat Länk till annan webbplats.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster