Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Arbetar för schysst språk i skolan

På Slottsskolan har de startat ett projekt för att förbättra språkbruket i skolan.
– För att elever och personal ska trivas och känna sig trygga behöver vi respektera varandra och bemöta varandra väl. Därför har vi inlett ett projekt för gott språkbruk i skolan, säger Elise Forsell Bjurén som är lärare på Slottsskolan.

Varje år genomför barn- och utbildningsförvaltningen i Håbo en enkätundersökning där vårdnadshavare får svara på frågor om skolan. Via den berättade flera föräldrar att det förekommer hårda ord mellan kompisar.

Elise Forsell Bjurén som är lärare på Slottsskolan säger:
– Många upplever att språket har blivit hårdare under de senaste åren. För att elever och personal ska trivas och känna sig trygga behöver vi respektera varandra och bemöta varandra väl. Därför har vi inlett ett projekt för gott språkbruk i skolan. Det hänger ihop med skolans värdegrund och vilken arbetsmiljö vi vill ha, säger hon.

"Schysst språkbruk är kopplat till skolans värdegrund och en god arbetsmiljö"


Arbetet startade med att lärarna i arbetslaget reflekterade över språket. Hur ser det ut idag? Vad hör vi? Vad använder jag som pedagog för språk? Hur agerar jag? Hur pratar eleverna med varandra? Vad känns ok? Vad känns inte ok? Sedan diskuterade de gränser och tog fram gemensamma förhållningssätt.

– I nästa steg ska vi arbeta vidare tillsammans med våra elever. Vi kommer att använda färdigt undervisningsmaterial som stöd. Arbetet kommer att ske på flera olika sätt. Bland annat genom att utbilda om språkbruk i klassrummen, i samtal med eleverna på Fritids och på raster, via vårt ”Schyssta team” och genom att vara goda förebilder, säger Elise Forsell Bjurén.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster