Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Här får eleverna undervisning i naturen

Matematikundervisning i det gröna. Foto: Håbo kommun

På Håbo naturskola får eleverna sin undervisning utomhus. Naturskolan fungerar som ett komplement till undervisningen i klassrummet, samtidigt som eleverna får upptäcka naturen.
– Hos oss får de ”lära in ute” med många sinnen. Varierad undervisning är det bästa! säger Mari Björinder och Monica Happe Linde som är utomhuspedagoger på Håbo naturskola.

Frisk luft och rörelse har visat sig vara positivt för både hälsa och inlärning. På Håbo naturskola får eleverna båda delarna. Mari Björinder och Monica Happe Linde undervisar skolklasser i årskurs 1-3 utomhus varje vecka. De kombinerar undervisning i olika ämnen med praktiska inslag. Just nu fokuserar de extra på matematik eftersom det pågår en matematiksatsning i kommunen.

– Vi låter eleverna lösa uppgifter som utvecklar deras taluppfattning. Att ha förmåga att förstå och använda tal i olika situationer och sammanhang är grundläggande i matematiken. Vi arbetar exempelvis med tallinjen, udda och jämna tal, bråkräkning, multiplikationsbingo, dubbelt och hälften, säger Mari.

En annorlunda undervisningsdag nära djur och natur

Klasser som besöker naturskolan delas upp i två grupper. Den ena halvan får undervisning och den andra halvan får göra praktiska övningar. Det kan exempelvis vara att göra ritkol, tälja, eller skapa lerfigurer. I vintras fick elever göra experiment och laga mat över öppen eld. Elevernas funderingar blir ofta en del av undervisningen. Monica berättar:

– Vi får många frågor som handlar om insekter, fåglar, träd, blommor och andra växter. Frågorna kommer när eleverna får möjlighet att upptäcka naturen. Vi märker också att vissa är ovana att vara ute i skogen. Att besöka oss blir då ett tryggt sätt att komma ut på. Det är härligt att se när eleverna övervinner sina rädslor.

"Vi pratar om Allemansrätten - inte störa - inte förstöra, och vad man behöver tänka på när man besöker ett naturreservat."


Mari och Monica vill gärna inspirera kollegor och vårdnadshavare att våga ta klivet ut i naturen tillsammans med barnen. De säger:
– Om du inte redan har besökt något av Håbos naturreservat Kvarnkojan, Hjälstaviken eller Vattunöden så gör det! Ta med dig ditt barn och njut av sommaren.

Håbo naturskolas motto är att lära in ute

Undervisningen omfattar olika ämnen och utgår från läroplanens centrala innehåll. Eleverna får uppleva naturen, friluftslivet och vara fysiskt aktiva under lektionstid. Håbo naturskola är en kommunal verksamhet som håller till vid Vattunöden i Bålsta.

Så här säger eleverna om dagen på naturskolan:

”Mattebingo är kul.”

”Jag lärde mig att bygga ett vindskydd och gav fåren mat. Det var roligt.”

”Får vi komma på besök igen?"


Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster