org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här

Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Hållbarhetsmål uppmuntrar till matkreativitet istället för matsvinn

En viktig del i Håbo kommuns måltidsservice är att undvika matsvinn - att inte slänga mat. ”Tillsammans lär vi våra elever att inte kasta mat i onödan, att inte ta mer mat på tallriken än de orkar äta upp utan i stället ta mat i omgångar”, berättar kökspersonalen. Med användbara rester, elevers önskemål, tips och trix skapas kreativa spännande rätter samtidigt som vi minskar vår klimatpåverkan och uppfyller våra hållbarhetsmål.
I Håbo kommuns måltidsservice involverar kökspersonalen eleverna för att tillsammans nå våra hållbarhetsmål, skapa förståelse för vår gemensamma ekonomi och vara varsamma med våra resurser. ”Några av de viktigaste åtgärderna som genomförs för att minska matsvinnet är kommunikation med eleverna och att servera så god och varierad mat som möjligt”, berättar Eric Carlsson, kostchef för barn- och utbildningsförvaltningens måltsidservice.
Kökspersonalen arbetar aktivt och kreativt med att ta vara på överbliven mat, exempelvis genom att återanvända den vid senare tillfällen eller nyttja rester till att skapa nya spännande rätter. Till exempel sparas vissa rätter för att nyttjas under lugnare lovveckor med fritidsverksamhet och överblivna grönsaker eller andra tillbehör kan inkluderas i kommande sopprätter, grytor eller till och med vid bakning. Många gånger kan även överblivna rätter användas som extrarätter eller alternativ för de med specialkost. Men, för att överbliven mat ska kunna återanvändas och nya spännande rätter skapas gäller det att uppmuntra elever att inte ta mer mat än de äter upp, och hellre hämta mer i omgångar. ”Det är ett ständigt pågående samtal, där också eleverna bidrar med idéer och önskemål,” berättar kostchefen.
Att minska vårt matsvinn är ett en del i att minska vår klimatpåverkan. Ett annat sätt att minska vår klimatpåverkan är att säsongsanpassa vår meny, där menyplaneringen genomsyras av råvara utifrån säsong.
Tips från våra verksamheters kök i Håbo kommun
Ulrika, arbetsledare på Fridegårdsgymnasiet tipsar: Ge maten en andra chans dagen efter. Gör om den till en ny rätt. Kokt potatis blir till potatissallad eller stekt potatis. Använd till dagens soppa med mera.
Pär, arbetsledare på Futurumskolan tipsar:Använd fantasin, vi har tex mixat falafel som blivit över för att göra en vegetarisk färssås, mycket bättre än sojafärs. Nästan alla såser/grytor kan användas till pastagratänger som till exempel extrarätt. Var aktiv med menyn, om man får saker över så kan man ändra i matsedeln. Om vi får tex kycklinggryta över kan vi använda den som soppa dom dagar det serveras fläskkött.
Camilla, kock på Nybygget tipsar:
”Många livsmedel som blir över kan användas i brödbakningen, exempelvis grönsaker, potatis, gröt eller ris.”
Tillsammans för ett hållbart Håbo!
Läs mer om Mat i förskolan och skolan
Läs mer om Håbo kommuns hållbarhetsarbete: Hållbara Håbo - Håbo Länk till annan webbplats.
Dela:
Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen