org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här

Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Futurumskolan satsar på hälsa och rörelse

På Futurumskolan genomförs just nu flera satsningar för att stärka elevernas hälsa. Under våren samarbetar skolan tillsammans med Riksidrottsförbundet, genomför hälsoprojekt och aktiviteter för att öka rörelsen i skolan.
– Vi vill stärka elevernas hälsa och uppmuntra till goda vanor, säger Cecilia Grahn som är rektor på Futurum F-6.
På olika sätt vill Futurumskolan uppmuntra eleverna till goda vanor och rörelse. Cecilia Grahn som är rektor för F-6 och Malin Olsson som är tf. rektor för 7-9 berättar:
– Under vårterminen händer det många spännande och roliga saker hos oss. Vi sätter elevernas hälsa i fokus och arbetar med hälsofrämjande aktiviteter. Det blir bland annat hälsovecka för hela skolan, OS-dagen med friidrott för mellanstadiet, rörelsebana med Riksidrottsförbundet, fotbollsturneringar och inte minst Skolloppet, ett motionslopp där elever från Sverige, Danmark, Norge och Finland springer till förmån för svårt sjuka barn. Allt arbete planeras och genomförs av våra duktiga och engagerade pedagoger.
Samarbetar med Riksidrottsförbundet
Genom att skolan samarbetar med Riksidrottsförbundets får pedagogerna stöd i hälsoarbetet. I år får eleverna också möjlighet att prova RF-SISU Upplands rörelsebana. Rörelsebanan som lånas ut till skolan går att anpassa för olika åldrar och rörelsenivåer. Ronja och Deborah som är lärare och gruppledare på Futurum säger att de vill aktivera elevernas motivation att röra på sig.
– Vi vill att de ska få chans att känna den goda känslan man kan få i kroppen när man rör på sig. Rörelsebanan är speciellt framtagen för att aktivera grundmotoriska rörelser såsom att gå, balansera, hoppa, hänga, klättra, krypa, rulla, springa och åla. Att göra de här rörelserna hjälper till att utveckla rörelseförståelsen som är en viktig pusselbit för att kunna röra sig så fritt om möjligt. Ju fler rörelser vi kan desto roligare blir det att vara aktiv, berättar de.
Fysisk aktivitet är bra för barns mående och resultaten i skolan. Samtidigt visar forskning att få barn och ungdomar når upp till rekommendationen om fysisk aktivitet. Endast runt 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når den rekommenderade nivån som är 60 minuters fysisk aktivitet om dagen.
Vill du veta mer?
Läs Karolinska institutets sammanställning - Få unga rör sig tillräckligt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Dela:
Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen