Håbo kommun logo
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommun logo

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@4ae73143
org.mozilla.javascript.Undefined@4ae73143
org.mozilla.javascript.Undefined@4ae73143
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@4ae73143
Pil ner

Kontakta Håbo

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Frida undersöker måltidsupplevelsen i skolrestaurangen

Porträtt Frida Sandberg.

Frida Sandberg undersöker måltidsupplevelsen med fokus på åk 4-9.

Hur upplever elever och pedagogisk personal sina luncher i våra skolrestauranger? Frida Sandberg, utbildad kostvetare och projektanställd hos kostenheten, arbetar med att undersöka matgästernas måltidsupplevelse i Håbo kommuns grundskolerestauranger (med fokus på åk 4-9).

Fridas projektarbete började med besök i våraskolor för måltidsobservationer under lunch. Observationerna följdes av samtal med matgästerna kring måltidsupplevelsen och en sammanställning av matsvinnsiffror för respektive skola.  Nu kompletteras undersökningen med en webbaserad enkätundersökning som innehåller ett antal frågor riktade till skolrestaurangens besökare. Hittills har hon fått drygt 700 svar.

Vad menas med måltidsupplevelse?

- När man pratar om måltidsupplevelse så vill man komma åt fler faktorer än hur maten smakar. Måltidsupplevelsen omfattar stunden i skolrestaurangen: lunchtid, ljudnivå, skolrestaurangens utförande, antal sittplatser, logistik, bemötande.

Varför är det viktigt att undersöka?

- Elevers skolmåltid är tänkt att utgöra cirka 30 procent av det dagliga energi- och näringsbehovet. Då är det givetvis av allra största vikt att eleverna är nöjda med maten och måltidsupplevelsen. Äter eleverna dåligt vid lunchen är risken stor att deras prestation i skolan påverkas. Därför ser jag och kostenheten arbetet med att utveckla och förbättra skolmåltiden som en oerhört viktig uppgift.

Vad kommer hända med resultatet?

- Syftet med mitt arbete är att ta reda på hur måltidsupplevelsen kan utvecklas och förbättras och målet är inställt på att få ännu nöjdare matgäster men även ett minskat tallrikssvinn. Resultatet kommer att utgöra grunden för arbetet i skolornas matråd framöver.

Sidansvarig: Utbildning och barnomsorg

2017-11-23

Klicka för support
Stäng supportfönster