Håbo kommun logo
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommun logo

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@4ae73143
org.mozilla.javascript.Undefined@4ae73143
org.mozilla.javascript.Undefined@4ae73143
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@4ae73143
Pil ner

Kontakta Håbo

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Spännande vecka för företagsamma elever

Fem elever från klass 8 A på Västerängsskolan i Bålsta vann diplom för Bästa affärsidé.

Fem elever från klass 8 A på Västerängsskolan i Bålsta vann diplom för Bästa affärsidé.

Under vecka 47 fick elever på Västerängsskolan och Gransäterskolan lära sig riktigt mycket om att starta och driva företag. Allt intressant som gästande föreläsare delade med sig av fick eleverna försöka omsätta i praktiken. Veckan avslutades med prisutdelning till de elever som kläckte de bästa affärsidéerna och gjorde de bästa presentationerna.

Elever i åttonde klass på Västerängsskolan och nionde klass på Gransäterskolan hade en annorlunda och spännande skolvecka i förra veckan. Det var en ”Starta-eget”-vecka. Under ledning av Håbo kommuns näringslivsinspiratör Susanna Engström fick eleverna lära sig mycket om vad entreprenörskap är och hur man kan starta och driva ett företag.

Delade erfarenheter

I Håbo finns gott om både väldigt erfarna, lokala entreprenörer och mer nykläckta. Fridegårdsgymnasiet har under flera år utmärkt sig som en av landets främsta skolor när det handlar om UF, det vill säga Ung Företagsamhet. Några av dem som föreläste för eleverna i förra veckan var därför unga UF-företagare, som driver de tre företagen Jaw Marketing UF, MatKlick UF och Luceo UF. De berättade bland annat hur de själva kom igång med sina företag och hur de landade i den idé som sedan blev verklighet.

Massor av matnyttiga kunskaper

Näringslivsinspiratören Susanna Engström, som själv har drivit ett eget företag, föreläste för eleverna om hur man gör en affärsplan och hur man kan tänka kring marknadsföring. Hon berättade också om entreprenöriella förmågor som efterfrågas mer och mer både i skolan och arbetslivet. Entreprenöriella förmågor kan handla om att vara nyfiken, att söka lösningar på problem och att tycka om att samarbeta med andra.

Det var också givande föreläsningar om presentationsteknik, loggor, design, ekonomi och finansiering.

Tävling med flera bidrag…

Allt som eleverna fick ta del av skulle de sedan försöka omsätta i egna entreprenörs-idéer. I mindre grupper fick de prova att formulera en affärsidé och att därefter presentera den.

Det blev en tävling mellan eleverna i var och en av de fyra klasserna. Juryn som fick äran att välja ut vinnarna bestod av lokala politiker, tjänstemän från Håbo kommun, företagare och rektorer från Västerängen och Gransäter.

…och många vinnare

I varje klass försökte juryn se vilka som hade kläckt den bästa affärsidén och vilka som hade lyckats göra den proffsigaste presentationen av sin idé. När det gällde affärsidéerna kikade juryn bland annat på om idéerna var hållbara för miljön och om de var jämställda.

De som hade jobbat med de segrande bidragen fick diplom. Fast man kan nog säga att det var många vinnare under ”Starta-eget”-veckan 2017 på Västerängsskolan och Gransäterskolan.

Sidansvarig: Utbildning och barnomsorg

2017-11-28

Klicka för support
Stäng supportfönster