Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Håbo når fin placering i SKL:s Öppna jämförelser

Elisabeth Forsberg är förvaltningschef och Lennart Eriksson är kvalitetscontroller och utvecklingsledare inom skolan i Håbo.

Elisabeth Forsberg, barn- och utbildningschef, och Lennart Eriksson, utvecklingsledare inom grundskolan i Håbo, är glada över de fina resultaten bland Håbos elever.

Eleverna i Håbos grundskolor fortsätter att prestera allt bättre resultat i skolan. Det visar rapporten Öppna jämförelser – Grundskola 2017, från Sveriges kommuner och landsting (SKL). Håbo är nu på plats 65 av landets 290 kommuner.

Allt fler niondeklassare i Håbo är behöriga att läsa vidare på gymnasiet. Det är ett av alla glädjande exempel i rapporten Öppna jämförelser – Grundskola 2017, som Sveriges Kommuner och landsting, SKL, presenterade under tisdagen. Rapporten visar skolelevers kunskapsresultat genom ett antal nyckeltal, både på kommun- och riksnivå för läsåret 2016/2017.

En bok ligger på ett bord. Två sidor i boken har vikts så att de formar ett hjärta.

Stor förbättring

Håbo kommer nu på plats 65 av Sveriges 290 kommuner. Det är en avsevärd förbättring från plats 97 ifjol och plats 110 för två år sedan.

– Håbo hör nu till de 25 procent bästa skolkommunerna i landet. Förbättringarna handlar inte om någon quick fix, utan hänger ihop med ett tålmodigt och målinriktat arbete som har fått ta tid, säger Elisabeth Forsberg, förvaltningschef för Barn- och utbildningsförvaltningen.

Duktigare i läsning

Ett exempel är pedagogernas medvetna arbete för att höja elevernas läsförmåga.

– Vi börjar se de goda effekterna av satsningarna på att våra elever ska förstå och ta till sig kunskap utifrån vad de läser. Även i matematik behöver man ju kunna läsa och förstå, säger Lennart Eriksson, utvecklingsledare och kvalitetskontroller.

I just matematik har idag 93 procent av eleverna i Håbo lägst betyget E.

En flicka och en pojke läser. Läsning gör att du kan lära dig väldigt många olika saker.

Bättre inom naturvetenskap

Förvaltningschefen Elisabeth Forsberg vill också lyfta fram Håbos strategiska och långsiktiga satsning på Naturskolan och NTA, Naturvetenskap och teknik för alla.

– Sakta men säkert ser vi att våra elever förbättrar sina resultat i de naturvetenskapliga ämnena, säger Elisabeth Forsberg.

En pojke som sitter och läser en bok gör en paus och ser glad ut.

Områden för förbättring

– Vi behöver fortsätta att arbeta för att fler elever ska nå sin optimala kunskapsutveckling, så att ännu fler elever får godkänt betyg i alla skolämnen, säger Lennart Eriksson.

Både Lennart Eriksson och Elisabeth Forsberg är glada över att både de kommunala skolorna och de fristående skolorna i kommunen presterar goda resultat.

Håbo bland kommunerna i Uppsala län

I Uppsala län kommer Håbo näst högst av kommunerna med sin 65:e plats i SKL:s rankning. Bara Knivsta placerar sig något högre upp, på plats 63.

Nöjd kommunledning

Håbos kommundirektör Per Nordenstam och kommunalrådet Liselotte Grahn Elg (M) välkomnar resultaten från SKL.

– Ja, det är mycket glädjande att eleverna i Håbo gör så bra ifrån sig, säger Liselotte Grahn Elg och får medhåll av Per Nordenstam:

– De flesta kommuner värdesätter SKL:s rapport Öppna jämförelser lite extra, eftersom den baseras på statistik. Det gör det extra positivt att se Håbos resultat.

Vill du veta mer?

Här kan du läsa mer om Håbos resultat i detalj av SKL:s Öppna jämförelser – Grundskola 2017 och jämföra med andra kommuner i länet och i landet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommundirektören Per Nordenstam och kommunalrådet Liselotte Grahn Elg.

Även kommunledningen ser väldigt ljust på att elever och pedagoger i Håbo visar så goda resultat. Per Nordenstam är kommundirektör och Liselotte Grahn Elg är moderat kommunalråd.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

2017-12-13

Klicka för support
Stäng supportfönster