Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Fokus på hållbar utveckling på Frösundavik förskola

På Frösundavik förskola har ett viktigt arbete påbörjats - hållbar utveckling ur ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt perspektiv som märks på olika sätt i verksamheten. Med ledorden kunskap och hopp skapar de dialog med barnen om bland annat varför det finns skräp i havet och som händer med skräpet.

Som en del av det påbörjade arbetet med hållbar utveckling har Helena Morén Schöffel och Tove Scott, båda legitimerade förskollärare fått ett utökat ansvar att stödja förskolans arbete i denna fråga. De ansvarar bland annat för att skapa en mötesplats där fakta, forskning, teorier, tips och idéer kan samlas. Tillsammans med sina kollegor kan de samla på sig kunskap och får tips på hur de själva lätt kan göra förändringar i vardagen, både på förskolan och hemma, som får positiva konsekvenser för miljön. Två av ledorden just nu är kunskap och hopp!

Barnens gemensamma målningar blir mötesplats

- Arbetet med hållbar utveckling startar med de allra yngsta barnen på förskolan där personalen bland annat låter arbetet med gemensamma skapandeprocesser få ta stor plats. Barnen kan till exempel arbeta på en gemensam stor målning över tid. Målningen blir sedan en mötesplats i den pedagogiska miljön där barnen samlas, samtalar och tänker ihop, säger Tove Scott.

Barnens gemensamma målning på förskola Frösundavik

Sopmonster lär barnen återvinning

Just nu introduceras sopsamlarmonster på hela förskolan vilket är ett lekfullt sätt för barnen att lära sig mer om återvinning. Återvinning och källsortering är något som är ett stort utvecklingsområde för hela förskolan på alla nivåer.

Barnen har många tankar om havet och nedskräpning

På en av förskolans fyra enheter har barnen haft många frågor utifrån havet. Deras olika tankar och funderingar har lett in i en fördjupning kring marint liv och nedskräpning. Barn och pedagoger har valt att fördjupa sig i barnens egna frågor: Varför det finns skräp i havet? Vad händer med djuren när det finns skräp i havet? Hur kan vi bli av med skräpet?

Frågorna har väckt stort engagemang hos barnen och de har bland annat gjort en egen ritning över en skräpsamlarmaskin som de tänker skulle kunna vara ett alternativ. Maskinen går under vattnet och har gripklor som samlar skräp, den går mycket snabbt så den hinner plocka mycket skräp på kort tid och den har en särskild platta där sjuka sköldpaddor kan få vila upp sig. Deras tanke om plattan kom från en bild där en sköldpadda trasslat in sig i plast.

Återanvända hellre än att förbruka

- Vi är inne i ett skede där vi håller på att ställa om till att återanvända material istället för att förbruka det. Till exempel skapar vi olika mötesplatser med återbruksmaterial och naturmaterial där vi tillsammans skapar olika mandalas, säger Helena Morén Schöffel.

Pärlor och annat pysselmaterial återanvänds istället för att förbrukas

Föreläsare på hållbarhetskonferens

I april kommer Helena och Tove tillsammans med förskolechefen Charlotte Lundberg att delta i en rikstäckande hållbarhetskonferens, Hållbar framtid. Extra kul är det att Malin McConnachie, som är en av de pedagogiska handledarna i Håbo kommuns kommunala förskolor, kommer att föreläsa på konferensen.

Här kan du läsa mer om förskola Frösundavik >

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

2019-03-19

Klicka för support
Stäng supportfönster