Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Håbo vuxenutbildning växer

Håbo vuxenutbildnings verksamhet har växt 35 % det senaste året och fortsätter att växa. Antalet elever ökar på såväl grundläggande som gymnasial nivå och mest ökar antalet elever på yrkesutbildningar.

Mellan 2017 och 2018 ökade det totala antalet årsstudieplatser hos Håbo vuxenutbildning med 35 %. Verksamheten erbjuder vuxenutbildning för invånare som bor i Håbo kommun och vill studera på grundläggande eller gymnasial nivå, svenska för invandrare och särskild utbildning för vuxna.

– Vi ser ett allt större intresse av att utbilda sig som vuxen och att yrkesväxla mitt i livet. Våra elever är olika med olika behov. Några saknar godkända grundskolebetyg och läser kurser för att få godkänt. Andra utbildar sig i ett helt nytt yrke. Det känns värdefullt att få hjälpa människor att hitta nya vägar framåt, säger Magnus Westerlund som är biträdande rektor på Håbo vuxenutbildning.

Yrkesutbildningar ökar mest
Siffror visar att antalet elever på yrkesutbildningar ökade mest förra året.

– Det känns positivt eftersom vi behöver fler personer med yrkeskompetens i Håbo i framtiden. Om kommunen ska kunna växa så behöver vi fler människor som har kompetens inom maskin, bygg, vård och omsorg. Elever som går yrkesutbildningar har möjlighet att göra arbetsplatspraktik, vilket gör många anställningsbara och de kan börja jobba direkt efter en avslutad utbildning. Närheten till en anställning kan vara en förklaring till att intresset för just yrkesutbildningar ökar.

Samarbetar med olika aktörer
Håbo vuxenutbildning samarbetar med ett antal utbildningssamordnare och skolor runt om i Sverige. En aktör som Magnus Westerlund vill nämna är maskinentreprenörernas nybyggda ME-utbildningscenter i Bålsta.

– Vi har ett antal elever från vuxenutbildningen som läser till maskinförare på ME-utbildningscenter. Det känns lovande att vi har ett center i Bålsta. Tillsammans har vi bra möjligheter att hjälpa människor att få nya jobb samtidigt som vi får ut fler maskinförare i det lokala näringslivet.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

2019-04-18

Klicka för support
Stäng supportfönster