Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Förskolekockar går utbildning i måltidspedagogik

Annica jobbar som kock på Skogsbrynets förskola. Tillsammans med kollegor från andra förskolor i kommunen går hon en utbildning i måltidspedagogik.

Måltidspedagogik – vad är det?

Måltidspedagogik handlar om att väcka barns nyfikenhet för mat, att lära dem äta hälsosamt och hållbart och att våga smaka nya saker. Det görs på ett lekande sätt, ja faktiskt, man får leka med mat! Med hjälp av våra sinnen kan vi introducera nya grönsaker genom att till exempel göra experiment med dem, göra konstverk med grönsaker, låta barnen, titta, känna, lukta, lyssna och till slut smaka på dem. Hur låter en grönsak? Jämför att tugga på en rädisa och en banan, det låter väldigt olika!

Utbildningen började i januari i år och är är uppdelad i sex kurser. Nu har vi precis börjat den tredje. Det är väldigt roligt att några till förskolekockar har anslutit sig till utbildningen.

Hur jobbar ni vidare med måltidspedagogiken?

Det finns så mycket spännande man kan hitta på! Grönsaker har ju ofta många olika vackra färger och att lägga upp dem som små tavlor kan bara det göra barnen nyfikna. Jag tänkte börja med att gå igenom våra olika sinnen med barnen. Hur ser ett äpple ut? Hur känns det att ta i och så vidare. Vi ska gå igenom de olika grundsmakerna också, vilket väcker nyfikenhet. Hur smakar ett äpple? Det kan ju vara både surt och sött, samtidigt! När man lärt känna en frukt eller en grönsak på det här viset kanske man vill provsmaka när den är tillagad också. Vad händer med en morot när man kokat den? Låter den likadant som en rå morot? Smakar den likadant?

Tidigare har jag har jobbat med ”Veckans grönsak” där en grönsak presenteras med bild och text, var den kommer ifrån, hur den växer, hur plantan/trädet ser ut och så vidare. Sedan har jag serverat grönsaken i olika skepnader varje dag under veckan, till exempel råa majskorn, majssoppa, ugnsrostade majskolvar och polentagröt. Jag ska fortsätta med ”Veckans grönsak” och göra en liten fördjupning i faktan och presentationen av den.

Vad skulle du säga är det viktigaste med ditt jobb?

Det viktigaste är att laga god, närinsriktig mat som barnen tycker om och äter. Nu kan vi ju inte alltid laga mat som är klassiska favoriträtter bland barn – pannkaka, köttbullar, korv och sånt – utan de måste få varierad mat och få prova på nya maträtter och ingredienser. Jag tycker vi har god tillgång till bra råvaror och vi köper in en stor andel ekologiska varor. Det tycker jag känns väldigt viktigt.

Och vad är det roligaste?

Vi jobbar med minikockar, de äldre barnen får vara med mig en stund i köket. De har på sig kockkläder och hjälper till med sådant de klarar av. Efteråt får de ett diplom med bilder på sig själva i köket. De allra flesta tycker det är väldigt roligt och blir så stolta när de är färdiga. Det är härligt att se och gör mig glad!

På Skogsbrynet har vi två vegetariska dagar i veckan och det är både roligt och utmanande. Många, både barn och vuxna, är ju lite skeptiska till grönsaksrätter och det gäller att få dem att tycka det är gott! Jag blev både förvånad och väldigt glad första gången jag gjorde en sorts kikärtsgryta när både barn och pedagoger kom efteråt och sade att den var väldigt god och att barnen ätit ordentligt av den. En förälder kom senare till mig och frågade efter receptet för att deras barn hade sagt att det var så gott och ville ha sån gryta hemma också.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster