Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Publiceringsdatum:

Håbo satsar på friluftslivsambassadörer i skolan – en del av Friluftslivets år

Trots att termometern visade -17 grader på morgonen den 9 februari så tog sig två gäng med entusiastiska lärare från skolorna i Håbo till naturskolan vid Vattunöden för en kurs om friluftsliv i skolan. Här fick de under några timmar prova på övningar och lekar som passar att göra utomhus med elever i olika åldrar med koppling till bland annat naturkunskap, allemansrätten, idrott, engelska och fysik.

Det var ett aktivt deltagande i lekar och övningar. Många skratt hördes eka genom skogen trots att vinterkylan stundvis gjorde både händer och fötter kalla.

Genom att utbilda ett antal pedagoger per skola i friluftsaktiviteter hoppas vi att dessa personer ska kunna fortsätta att inspirera till att fler klasser från varje skola kommer ut för att ”Lära in ute”. Det måste vara enkelt att ta sig ut, säger naturskolepedagogen Lena Sköldberg.

I bildspelet visas bilder från dagen. Klicka på pilarna för att byta bild.

Ambassadörskasse med färdiga aktiviteter för framtiden

Efter kursen får deltagarna med sig en ambassadörskasse med färdiga aktiviteter, som till exempel plastade kort, tärningar, rep, med mera som de har fått prova på under kursen, för att använda och sprida på sina respektive skolor. Naturskolorna i Uppland lägger varje månad ut övningar och tips för friluftslivsaktiviteter via Uppladsstiftelsen hemsida som en inspiration till lärare runt om i länet.

Har man provat en aktivitet och dessutom har den med sig i fickan, ökar möjligheten att man verkligen går ut i naturen med eleverna och gör den igen, säger Monika Happe Linde, naturskolepedagog.

Kursen – en del av Friluftslivets år

Kursen är en del av Håbo kommuns engagemang i det nationella projektet kring Friluftslivets år “Luften är fri” som bland annat syftar till att får fler människor att prova på friluftsliv och öka medvetenheten om friluftslivets värden och om allemansrätten. Barn- och unga är en viktig målgrupp i detta arbete.

Friluftslivets år i Håbo

Naturskolan i Håbo

Upplandsstiftelsen om Friluftslivets år Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Luften är fri - Friluftslivets år 2021 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster