Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Publiceringsdatum:

Barnkonventionens dag firas i Håbos förskolor

Den 19 november uppmärksammas Barnkonventionens dag på många platser i Sverige. Det sker också på de kommunala förskolorna i Håbo där barnen denna morgon välkomnas med tända ljuslyktor och marschaller. Vi vill att barnen ska veta att de är kompetenta och viktiga samhällsmedborgare.

Fredagen den 19 november kommer barnen vid våra kommunala förskolor att välkomnas av tända ljuslyktor och marschaller vid ingångarna till sina förskolor. Detta för att både fira och uppmärksamma Barnkonventionens dag. Ljusmanifestationen är en nationell stor händelse som innebär att tusentals ljus kommer att tändas över hela landet på olika platser.

Barnkonventionen färdigställdes 20 november 1989 av FN. Sverige lovade redan 1990 att följa FN:s barnkonvention. Sedan den 1 januari 2020 är hela barnkonventionen svensk lag.

Barnkonventionen består av 54 artiklar. Fyra av artiklarna i barnkonventionen kallas principerna. De sammanfattar hela barnkonventionen. Dessa principer säger att

  • Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.
  • Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.
  • Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.
  • Barn har rätt till yttrandefrihet; att tänka, tycka och uttrycka sina åsikter, med respekt för andra personers rättigheter.

Barn har all rätt i världen!

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster