Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Kontant reseersättning

Du som studerar på gymnasiet får i första hand reseersättning i form av ett SL-kort eller ett UL-kort. Om du istället vill ha ersättning utbetalad kontant till dig kan du ansöka om det .

Förutsättningar för att få kontant reseersättning

Du kan få kontant reseersättning istället för ett UL- eller SL-kort:

  • Om en betydande tidsvinst kan påvisas genom att eleven reser på annat sätt än med UL/SL inom UL/SL:s trafikområde (t.ex. SJ).
  • Om eleven reser med andra trafikbolag än UL och SL, till exempel VL (Västmanlands länstrafikbolag), i trafikområden som inte trafikeras av UL/SL.
  • Om kollektivtrafikens utbud av turer och linjer innebär att eleven inte kommer i tid till utbildningen eller inte tar sig hem från skolan. Detta gäller även elever som får resor till och från skolan delvis bekostade av en annan myndighet, t.ex. färdtjänst.
  • Om eleven inte kan utnyttja kollektivtrafiken på grund av funktionshinder eller andra personliga skäl. Detta gäller även elever som får resor till och från skolan delvis bekostade av en annan myndighet, t.ex. färdtjänst.

Så mycket kan du få i kontant reseersättning

Håbo kommun ersätter dig med en summa som motsvarar kostnaden för det billigaste färdsättet till din skola. Om du studerar på en skola som ligger inom UL:s eller SL:s trafiknät får du alltså så mycket i kontant reseersättning som busskortet som du annars skulle ha fått kostar.

Det högsta beloppet som kommunen kan betala ut i kontant reseersättning är 1/30 (en trettiondel) av ett prisbasbelopp enligt socialförsäkringsbalken.  Bidraget för 2019 är 1550 kr/månad.

Att ansöka om kontant reseersättning

Du som vill kunna få bidrag för hela läsåret behöver skicka in din ansökan senast 30 dagar efter att du har börjat din gymnasieutbildning.

Du som vill ha kontant reseersättning utbetald vid det första utbetalningstillfället (augusti) behöver ansöka ännu tidigare så att kommunen hinner handlägga din ansökan. Om du redan går en gymnasieutbildning behöver du ansöka senast den 15 juni. Om du är nyantagen behöver du ansöka senast den 1 augusti. Om du ansöker senare betalas ersättningen ut tidigast i september.

Du som är ny elev på gymnasiet och ansöker om kontant reseersättning för första gången behöver också skicka med ett antagningsbesked tillsammans med din ansökan.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

2019-02-06

Utbildning och barnomsorg

Klicka för support
Stäng supportfönster