org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här

Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Vanliga frågor och svar om skolskjuts
Hur fungerar skolskjuts vid växelvis boende
Skolskjuts kan beviljas för elever som bor växelvis hos två föräldrar.
Kravet är att eleven ska bo ungefär lika mycket hos båda föräldrarna under skoldagarna.
Skolskjuts beviljas inte till vårdnadshavare som bor i en annan kommun.
Information about school transport
Students in pre-school or compulsory school can get school transport. You can only get school transport between your home and your school. To get school transport you need to meet certain conditions. Below you can read about how to either apply for a bus card or school transport with taxi.
Please read the following instructions before applying for school transport
For complete information, read skollagen (2010:800), Håbo Municipality rules regarding school transport and information on Håbo Municipality’s web site or click here Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
- Make sure to fill out your application form accurately, otherwise the processing time will be longer.
- The Municipality controls that the information that has been given is correct.
- School transport is organised only between the student’s home and the student’s school according to when the school day normally begin and end.
- School transport is not granted to och from leisure-time centre.
- School transport is primarily organized with public transport.
- School transport is organized with taxi when a student for some reason cannot use public transport.
- A student who chooses a different school than the one they have been placed in by Håbo Municipality does not have the same right to school transport as students who choose to go to the school they have been placed in by Håbo Municipality
- A student who lives temporarily in Håbo and has a UT-card or LMA-card has right to school transport on the same conditions as students who are nationally registered in Håbo.
- You cannot get school transport to a guardian who lives in another municipal.
- The possibilities to get school transport can change between school years.
- If you need to change the information filled out in an application you have already handed in, you need to need hand in a new application.
- School transport can be withdrawn if the conditions are changed.
- We control that the decision regarding school transport is implemented.
- People with protected identity should not use online services. Instead, you should contact Håbo Municipality contact centre for information regarding how to apply for school transport.
Jag och mina barn har flyttat, vad ska jag tänka på?
En elev som har skolskjuts och flyttar eller byter skola får inte fortsätta att använda den skolskjuts som tidigare beviljats. Anledningen är att ett beslut om skolskjuts bygger på bedömningar av olika förhållanden och ett beslut om skolskjuts fastställer mellan vilka platser skolskjutsen får användas.
Flyttar en elev eller om eleven byter skola ändras dessa förhållanden och skolskjutsen sker mellan andra platser än de som beviljats i beslutet. Detta behöver meddelas kommunen som då kommer att ompröva beslutet och antingen bevilja skolskjuts utefter de nya omständigheterna eller återkalla den beviljade skolskjutsen.
Kan man få skolskjuts en del av färdvägen mellan hemmet och skolan?
Det är inte möjligt att beviljas skolskjuts en viss del av färdvägen mellan hemmet och skolan.
Kan man få skolskjuts till en kommunal skola i annan kommun?
En elev som valt en kommunal skola i en annan kommun har rätt till motsvarande skolskjuts som eleven hade fått till den skola där kommunen annars hade placerat eleven.
Det innebär att om en elev hade haft rätt att få skolskjuts på sin kommunala skola så har eleven rätt att få det även till den valda skolan.
Villkoret är att skolskjutsen inte får kosta mer än det hade gjort till den kommunala skolan där kommunen skulle ha placerat eleven. Om det blir dyrare för kommunen att betala skolskjuts till en annan skola avslås ansökan.
Skolskjutsen beviljas inte om skolskjutsen medför ekonomiska eller organisatoriska svårigheter för kommunen.
I kommunens regler för skolskjuts görs ett undantag för när skolskjuts beviljas till en skola i annan kommun. Enligt undantaget kan elever med funktionsnedsättning erbjudas skjuts från hemmet i Håbo kommun till elevens skola och/eller fritidshem i den kommun som eleven har sin skolgång i och tillbaka.
Det gäller enbart om kommunens bedömning är att eleven inte kan få fullgod skolgång eller därtill kopplad fritidsverksamhet inom Håbo kommun. Kommunens bedömning ska i första hand vara gjord av rektor på den skola i Håbo kommun där kommunen skulle ha placerat eleven.
Kan skolskjuts beviljas för elever i fristående skolor i kommunen?
En elev på en fristående skola i Håbo har rätt till motsvarande skolskjuts som eleven hade fått till den skola där kommunen annars hade placerat eleven.
Det innebär att om en elev hade haft rätt att få skolskjuts på sin kommunala skola så har eleven rätt att få det även till den fristående skolan.
Villkoret är att skolskjutsen inte får kosta mer till friskolan än det hade gjort till den kommunala skolan. Om det blir dyrare för kommunen att betala skolskjuts till den fristående skolan än vad det hade kostat till kommunens skola så avslås ansökan.
Exempel 1
En elev bor i Skokloster. Eleven går årskurs 7 på en fristående skola i Bålsta dit det går att åka med UL. En sådan elev hade kommunen normalt placerat i Gransäterskolan och beviljat skolskjuts i form av ett UL-kort. Eleven kan därför även beviljas skolskjuts med UL till den valda fristående skolan i Bålsta. Anledningen är att kostnaden att ordna skolskjuts till den valda skolan är den samma som att ordna skolskjuts till Gransäterskolan.
Exempel 2
En elev bor i Häggeby. Eleven går årskurs 4 i en fristående skola i Skokloster dit det går att åka med UL. En sådan elev hade kommunen normalt placerat i Slottsskolan och beviljat skolskjuts med UL. Eleven kan beviljas skolskjuts med UL till den valda fristående skolan i Skokloster. Anledningen är att kostnaden att ordna skolskjuts till den valda skolan är den samma som att ordna skolskjuts till Slottsskolan i Skokloster.
Exempel 3
En elev bor i Bålsta. Eleven går i årskurs 2 på en fristående skola i Bålsta som ligger mer än 3 km från elevens hem. Det finns en kommunal skola 1 km från elevens hem. Det är den skola där kommunen skulle ha placerat eleven om eleven inte valt den fristående skolan. Eleven får inte skolskjuts beviljad eftersom eleven inte hade fått skolskjuts till den kommunala skolan.
Kan skolskjuts beviljas för elever som går i annan kommunal skola i kommunen än den skola där kommunen skulle ha placerat eleven?
En elev som valt en annan kommunal skola i Håbo har rätt till motsvarande skolskjuts som eleven hade fått till den skola där kommunen hade placerat eleven.
Det innebär att om en elev hade haft rätt att få skolskjuts på sin kommunala skola så har eleven rätt att få det även till den valda skolan.
Villkoret är att skolskjutsen inte får kosta mer än det hade gjort till den kommunala skolan där kommunen skulle ha placerat eleven. Om det blir dyrare för kommunen att betala skolskjuts till en annan skola avslås ansökan.
Skolskjutsen beviljas inte om skolskjutsen medför ekonomiska eller organisatoriska svårigheter för kommunen.
Exempel 1
En elev bor i Skokloster. Eleven går det årskurs 7 på Västerängsskolan. En sådan elev hade kommunen normalt placerat i Gransäterskolan och beviljat skolskjuts genom ett UL-kort. Eleven kan beviljas skolskjuts med UL till den valda skolan. Anledningen är att kostnaden att ordna skolskjuts till den valda skolan är den samma som att ordna skolskjuts till Gransäterskolan eftersom UL-kortet kostar lika mycket till båda skolorna.
Exempel 2
En elev bor i Häggeby. Eleven går årskurs 4 på Gransäterskolan. En sådan elev hade kommunen normalt placerat i Slottsskolan och beviljat skolskjuts med UL. Eleven kan beviljas skolskjuts med UL till den valda skolan. Anledningen är att kostnaden att ordna skolskjuts till den valda skolan är den samma som att ordna skolskjuts till Slottsskolan.
Exempel 3
En elev bor i Krägga. Eleven går årskurs 3 på Futurum. En sådan elev hade kommunen normalt placerat i Gransäterskolan och beviljat skolskjuts med UL. Eleven kan beviljas skolskjuts med UL till den valda skolan. Anledningen är att kostnaden att ordna skolskjuts till den valda skolan är den samma som att ordna skolskjuts till Gransäterskolan.
Bedömningen om skolskjuts ska beviljas eller inte bygger enbart från en strikt jämförelse av organisatoriska och ekonomiska förhållanden.
Kan skolskjutsen ställas in?
Skolskjuts ska ställas in om föraren eller entreprenören bedömer att skolskjutsen inte kan utföras på ett säkert sätt. Det kan till exempel ske på grund av väderlek eller vägens skick. Om skolskjutsen ställs in anordnas inte någon ersättningsskjuts.
Skolskjuts med anledning av annan särskild omständighet
Skolskjuts kan beviljas på grund av annan särskild omständighet. Det kan göras oavsett avståndet mellan hemmet och skolan och färdvägens trafiksäkerhet. För att skolskjuts ska beviljas på grund av annan särskild omständighet krävs att den särskilda omständigheten försvårar elevens möjlighet att själv ta sig till skolan.
Vid ansökningstillfället är det viktigt att styrka att eleven har angiven omständighet och att denna omständighet försvårar elevens möjlighet att själv ta sig till skolan. Kommunen rekommenderar att behovet av skolskjuts styrks genom det intyg som finns under E-tjänster och blanketter. Mer information om hur uppgifterna styrks framgår under rubriken ” Hur får jag ett intyg om behovet av skolskjuts?”.
Det finns inte någon särskild omständighet som på förhand ger rätt till skolskjuts. Av den anledningen görs det en samlad bedömning i varje enskilt fall. I bedömningen lägger kommunen stor vikt vid det intyg som ska bifogas ansökan om skolskjuts.
Skolskjuts med anledning av avståndet mellan hemmet och skolan
Skolskjuts på grund av färdvägens längd kan antingen beviljas med avseende på färdväg mellan hem och skola eller med avseende på färdvägen mellan hem och skolskjutshållplats.
Skolskjuts på grund av färdvägens längd mellan hem och skola beviljas för elever i:
- skolår 1 - 3 om färdvägen överstiger 3 km
- skolår 4 - 6 om färdvägen överstiger 4 km
- skolår 7 - 9 om färdvägen överstiger 5 km
- gymnasiesärskolan om färdvägen överstiger 6 km
Skolskjuts på grund av färdvägens längd mellan hem och skolskjutshållplats beviljas för elever i:
- skolår 1 – 3 om färdvägen överstiger 3 km
- skolår 4 – 6 om färdvägen överstiger 4 km
- skolår 7 – 9 om färdvägen överstiger 5 km
- gymnasiesärskolan om färdvägen överstiger 6 km
Med färdväg menas den kortaste vägen mellan elevens hem och skola eller mellan elevens hem och en skolskjutshållplats. Vidare är färdvägen den väg som eleven kan gå eller cykla och som i övrigt är lämplig för eleven ur trafiksäkerhetssynpunkt.
Skolskjuts med anledning av en funktionsnedsättning
Skolskjuts kan beviljas på grund av en funktionsnedsättning. Det kan göras oavsett avståndet mellan hemmet och skolan och färdvägens trafiksäkerhet.
Vid handläggning av ansökan om skolskjuts på grund av funktionsnedsättning kan kommunen komma att kontakta elevens skola för att få ett yttrande om behovet av skolskjuts med taxi. Barnets mognad och vårdnadshavarnas tillsynsansvar är också viktiga faktorer i bedömningen.
Det finns inte någon funktionsnedsättning som på förhand ger rätt till skolskjuts. Av den anledningen görs det en samlad bedömning i varje enskilt fall.
Om du råkat ut för en olycka som gör att du tillfälligt inte kan ta dig till skolan själv ska du anmäla skadan direkt till kommunens försäkringsbolag. Då kan du få hjälp med taxi.
Skolskjuts med anledning av trafikförhållanden
Skolskjuts kan beviljas på grund av de trafikförhållanden som råder på elevens färdväg mellan elevens hem och elevens skola eller skolskjutshållplats.
Bedömningen om trafikförhållandena är sådana att eleven ska ges skolskjuts utgår från trafikmiljön och elevens trafikmognad/ålder. Av den anledningen görs det alltid en individuell bedömning av trafiksäkerheten i förhållande till den elev som ansöker om skolskjuts.
Vårdnadshavarnas tillsynsansvar vägs in utöver de faktiska trafikförhållandena. För barn som går F - åk 6 anses färden mellan hemmet och skolan alternativt skolskjutshållplatsen falla inom ramen för vårdnadshavarnas tillsynsansvar med hänsyn till barnets ålder.
En högstadieelev bedöms ha uppnått tillräcklig trafikmognad för att kunna agera självständigt i trafiken; kunna uppmärksamma fordon längs vägen, stanna, väja och lämna platsen vid behov.
Vid vinterförhållanden kan trafiksäkerheten avsevärt försämras. Av den anledningen kan skolskjuts beviljas vintertid och benämns då ”vinterskjuts”. Barnets mognad och vårdnadshavarnas tillsynsansvar är viktiga faktorer i bedömningen. Tiden för vinterskjuts är från och med den 1 november till den 31 mars. Tiden kan utvidgas efter en bedömning av aktuella väderförhållanden.
Vad menas med ekonomiska och organisatoriska svårigheter?
Elever i fristående skolor och elever i annan kommunal skola än den där kommunen skulle ha placerat eleven kan nekas skolskjuts på grund av att den sökta skolskjutsen ger organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för kommunen.
Bedömningen av om ekonomiska eller organisatoriska svårigheter uppstår ska göras i jämförelse med vad kommunen hade varit skyldig att tillhandahålla om eleven hade gått på den skola där kommunen hade placerat eleven.
Utgångspunkten för bedömningen av ekonomiska svårigheter är den kostnad kommunen skulle ha haft för själva skolskjutsen om eleven hade gått i den skola som kommunen skulle ha placerat eleven i. Blir skolskjutsen dyrare (innebär en merkostnad) till den skola som eleven valt i jämförelse med kostnaden till den skola där kommunen skulle ha placerat eleven ska skolskjuts inte beviljas. Blir kostnaden likvärdig eller lägre ska skolskjuts beviljas. Motsvarande bedömning görs beträffande de organisatoriska svårigheterna som kan uppkomma.
Motsvarande bedömning görs för elever som går i en annan anpassad gymnasieskola (tidigare gymnasiesärskolan) än kommunens egen. Utgångspunkten för bedömningen av ekonomiska svårigheter är då den kostnad kommunen skulle ha haft för själva skolskjutsen om eleven hade gått i kommunens egen anpassade gymnasieskola.
Vad räknas som skolskjuts?
Skolskjuts är resor som kommunen ordnar för en elev mellan hemmet och skolan. Skolskjutsen kan vara med UL, SL eller taxi. Vilken sorts skolskjuts det blir beror på var eleven bor och vilka behov eleven har.
Skolskjuts gäller bara resor mellan hemmet och skolan och anordnas bara när skoldagen börjar eller slutar.
Därför kan en elev inte få resor beviljade till exempel från ett fritidshem eller till en annan adress än sin bostad. Det går inte heller att få resor på lovdagar eller för att åka hem under skoltid.
En elev kan inte heller få skolskjuts bara en del av sträckan till skolan.
Vem har ansvaret för elevers säkerhet på väg mellan hemmet och skolan?
Kommunen, elevens skola, entreprenören som utför skolskjutsen, föraren, föräldrar och elever har alla del i ansvaret under resan mellan hemmet och skolan. Eftersom många parter berörs i skolskjutsverksamheten kan det vara svårt att dra exakta gränser för var och ens ansvar.
Utgångspunkten är att vårdnadshavaren ansvarar för elevens säkerhet mellan hemmet och skolskjutshållplatsen vid hemmet. Vidare att vårdnadshavaren ansvarar för elevens säkerhet under den tid eleven uppehåller sig vid skolskjutshållplatsen före eller efter det att eleven kliver på eller av skolskjutsen. Vårdnadshavares ansvar följer av 6 kap 2 § föräldrabalken (1949:381) och kan innebära att eleven måste förberedas och tränas för att klara att åka skolskjuts.
Under transporten är det entreprenören och föraren som ansvarar för att gällande trafikbestämmelser och ordningsregler följs.
När eleverna anländer till skolan är det skolan som ansvarar för tillsynen och att ordningsregler efterföljs. Detsamma gäller efter skolans slut.
Vilket ansvar har vårdnadshavare?
Barnets vårdnadshavare ansvarar för att barnet får den tillsyn som behövs med hänsyn till dess ålder, utveckling och övriga omständigheter. Vidare ska vårdnadshavaren bevaka att barnet får tillfredsställande utbildning. Därför ska vårdnadshavaren till ett skolpliktigt barn se till att barnet fullgör skolplikten. Det ansvar som en vårdnadshavaren har gör att vårdnadshavaren delvis har ett ansvar när barnet ska använda skolskjuts.
Vårdnadshavaren ansvarar för elevens säkerhet mellan hemmet och skolskjutshållplatsen vid hemmet. Vårdnadshavaren ansvarar även för eleven under den tid eleven uppehåller sig vid skolskjutshållplatsen före eller efter det att eleven kliver på eller av skolskjutsen. Vårdnadshavaren bör även medverka till att eleven använder bilbälte och annan skyddsutrustning om sådan finns samt att eleven följer förarens anvisning om säkerhet och ordning. För mer information se rubriken ”Vem har ansvaret för elevers säkerhet på väg mellan hemmet och skolan?”
Vårdnadshavaren ansvarar för att eleven kommer i tid till skolskjutsen på morgonen. Om en elev missar skolskjutsen ansvarar vårdnadshavaren för att eleven transporteras mellan hemmet och skolan. Vårdnadshavaren ansvarar även för att ordna hemtransport i de fall eleven inte kan använda den ordinarie skolskjutsen på grund av akut sjukdom under skoldagen. Vårdnadshavaren ska också avboka skolskjuts med taxi om skjutsen inte ska användas.
Vårdnadshavaren ska omedelbart meddela kommunen sådana förändringar som kan påverka behovet av beviljad skolskjuts. Det kan exempelvis vara att eleven byter bostadsadress, folkbokföringsadress eller skola.
Dela:
Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen