org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här

Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Elev på komvux
Som studerande finns det mycket som är viktigt att veta om studiestöd från CSN, vad du bör tänka på om du ändrar din studieplan och vem du ska vända dig till om du har problem med din utbildning.
Studieekonomi
Du kan söka studiemedel hos Centrala studiestödsnämnden, CSN, för tiden du studerar på grundläggande och gymnasial nivå på vuxenutbildningen samt om du går en YH-utbildning. Du kan inte söka studiemedel hos CSN för SFI-studier.
Det är CSN som beslutar om du har rätt till studiemedel eller inte. Avgörande för beslutet är vilken typ av studier du är i, om du klarat tidigare studier, om du har obetalda skulder till CSN och om din information stämmer med det som Håbo vuxenutbildning rapporterar.
Du ansöker om studiemedel på CSN:s hemsida och ansvarar själv för all kontakt med CSN. Kontakta CSN om du vill ha mer information om vilka utbildningar som kan ge studiemedel och vad som krävs för att bli beviljad studiemedel.
Håbo vuxenutbildning rapporterar till CSN i vilken omfattning och under vilken period du studerar.
Studiemedel – Bidrag och studielån - CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Studiestartsstöd är studiemedel där bidragsdelen är högre.
Håbo vuxenutbildning beslutar om du som söker tillhör målgruppen som kan få studiestartsstöd samt hjälper den som gör det att ansöka till CSN. Du kan få studiestartsstöd i max 50 veckor.
Du har rätt till studiestartsstöd om du:
- Är 25–56 år
- Varit anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen i minst sex månader (intyg från Arbetsförmedlingen måste bifogas i ansökan)
- Har en kort tidigare utbildning och har stort behov av en utbildning på grundskole- eller gymnasienivå för att kunna få ett arbete
- Inte haft studiemedel under de senaste tre åren
- Din sökta utbildning är i minst 50 % studietakt och i minst tre veckor
Läs mer om studiestartsstöd på csn:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Individuell studieplan- planen för dina studier
Studie- och yrkesvägledaren skapar en individuell studieplan tillsammans med dig. I studieplanen står det vilka kurser du ska läsa, i vilken studietakt du ska ha samt vilket mål du har med studierna.
Om du vill ändra i din studieplan
Förlängningar av kurser, ändrad studietakt och studieuppehåll måste du ansöka om och få beviljat av Håbo vuxenutbildning.
Om du måste avbryta dina studier så är det viktigt att du meddelar Håbo vuxenutbildning om det.
För att ansöka om ändringar eller meddela om avbrott kontakta Håbo vuxenutbildning på vux@edu.habo.se
Förändringar kan påverka ditt studiemedel från CSN
Tar du emot studiemedel från CSN så är det också viktigt att du meddelar CSN om du gör förändringar eller avbryter. Du är skyldig att meddela CSN avbrott och förändringar i din studietakt.
Om du ändrar din studieplan kan det påverka ditt studiemedel. Om du studerar mindre än vad du anmält till CSN kan du bli återbetalningsskyldig.
CSN ställer krav på att du ska få godkända betyg i de kurser du får studiemedel för.
Undervisningen
Det finns olika former av undervisning. Klassrum, distans, heltid eller halvtid. Vissa utbildningar inkluderar arbetsplatsförlagt lärande (APL) - då kommer en del av utbildningen ske på en arbetsplats medan du lär dig ett yrke.
Du har rätt till stöd vid studier i klassrum och på distans. Du som studerar som vuxen har rätt till stöd och hjälp med att klara kurser, bland annat så ska läromedel finnas inspelade och specialpedagog/speciallärare ska kunna hjälpa dig i skolan.
Om du har behov av särskilt stöd så ska du meddela din lärare när kursen börjar. Om du med anledning av behov av anpassningar eller särskilt stöd behöver göra examinationer på annat sätt måste du meddela din lärare i god tid.
Du är välkommen att kontakta din lärare eller din skolas administration för att komma överens om tid och plats för att prata kring stöd. Det finns också tillgång till studie- och yrkesvägledare på din skola. Studie- och yrkesvägledare finns också via Håbo vuxenutbildning.
Har du problem med en kurs/utbildning eller har frågor om undervisning så är du välkommen att vända dig till din lärare eller till administrationen på din skola. Klagomål på kurser lämnas första hand till undervisande lärare i skolan för att möjliggöra snabba åtgärder, i andra hand är du välkommen att kontakta rektor på Håbo vuxenutbildning.
Om du har problem eller frågor eller som gäller lär plattformen så är du välkommen att vända dig till din lärare eller till administrationen på din skola som kan hjälpa dig.
Det är skolan och den betygsättande läraren som avgör vilka examinationer som du behöver genomföra i kursen. Skolan ger dig en tid för genomförande av nationella prov om de finns till kursen. Nationella prov kommer att ske på plats, även om kursen sker på distans.
Om du får F i en kurs kan du anmäla dig till att göra en prövning för att klara kursen. Anmälan gör du direkt till skolan. Prövningen måste ha utförts 3 månader efter kursens slut.
Betyg och intyg
Håbo vuxenutbildning rapporterar alla betyg till Universitets- och högskolerådet (UHR) som är den myndighet som sköter antagningen till universitet och högskolor. Detta görs kontinuerligt.
Du som elev måste själv ansöka om att få dina betyg, intyg eller examensbevis utskrivna eller hemskickade.
För att beställa betyg eller studieintyg, fyll i formuläret Beställa betyg och intyg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Håbo vuxenutbildnings webbplats.
Betyg ska ha kommit från skolan senast två veckor efter kursslut.
Om du studerat på en yrkesutbildning ska du få ett intyg från skolan där det står vilket yrkeskunnande du har efter utbildningen och vilket yrkesområde utbildningen är avsedd för.
Dela:
Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen