Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Komvux på gymnasial nivå

Vuxenutbildning på gymnasial nivå syftar till att ge vuxna kunskaper på en nivå som motsvarar den nivå som utbildningen i gymnasieskolan ska ge. Det finns både teoretiska- och yrkesämnen att läsa.

Vuxenutbildning på gymnasial nivå ger dig möjlighet att läsa in gymnasiet för att få examen från vuxenutbildningen och för att få behörighet till högskola/universitet eller yrkeshögskola.

För att få examen från vuxenutbildningen ska du ha slutfört kurser som sammanlagt uppgår till minst 2 400 gymnasiepoäng.

Du kan också studera för din personliga utveckling eller för att stärka din ställning i arbetslivet. Oavsett vad dina mål är finns det kurser och utbildningar för dig.

Du är behörig om du:

  • Är folkbokförd i Sverige.
  • Har fyllt 20 år (Från och med det andra kalenderhalvåret det år du fyller 20 år) eller har slutfört utbildning på ett nationellt program eller likvärdig utbildning i gymnasieskolan.
  • Saknar eller har brister i de kunskaper som kursen avser att ge.
  • Har förutsättningarna att tillgodogöra dig utbildningen.

Urvalsordning

Om samtliga behöriga sökande till kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå inte kan antas till utbildning, ska ett urval göras. Vid urvalet ska företräde, i den ordning som anges nedan, ges till den sökande som har störst behov av utbildning på grund av att den sökande:

  1. önskar fullfölja studier som den sökande har påbörjat enligt en upprättad individuell studieplan,
  2. inte har uppnått kraven för en gymnasieexamen eller genomgått någon utbildning som motsvarar utbildning i gymnasieskolan,
  3. är eller riskerar att bli arbetslös,
  4. behöver utbildningen för pågående yrkesverksamhet, eller
  5. behöver utbildningen för planerat yrkesval.

Kursutbud

Håbo erbjuder både klassrums- och distansundervisning, på hel- och halvtid. Det finns många olika kurser att välja mellan. Om du istället är intresserad av att läsa en sammantagen utbildning där du lär dig yrke kan du läsa mer om Håbos yrkesutbildningar.

Kursstarter distans 2025: 6/1, 10/2, 17/3, 21/4, 26/5, 30/6

Sista ansökningsdag till distanskurser är 8 veckor före kursstart.

Ansöka om kurser på gymnasial nivå

Till din ansökan ska du bifoga:

  • dina betyg från tidigare studier
  • intyg som krävs för utbildningen
  • information om andra omständigheter som du vill att vi ska få information om

Handläggningstiden av en komplett ansökan är två till fyra veckor. Det är viktigt att din ansökan har kommit in innan den sista ansökningsdagen för den sökta utbildningen.

Håbo vuxenutbildning fattar beslut och skickar det till dig som sökt utbildning samt till den utbildningsanordnare som anordnar utbildningen som du sökt.

Kallelse och inloggningsuppgifter skickas till den e-postadress som du skrev i din ansökan. Ibland hamnar e-post i mappen skräppost, så titta i den mappen också.

Om du är folkbokförd i Håbo kommun men vill gå i en utbildning som saknas i Håbo kommun eller i vårt samverkansområde kan du själv leta utbildningar hos andra kommuner.

För ansökan till en utbildning i en annan kommun:

  1. Gå in på deras webbplats och gör din ansökan där.

  2. Spara din ansökan och ladda sedan upp din ansökan i Håbo kommuns e-tjänst: Ansökan om utbildning i annan kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  3. Håbo vuxenutbildning fattar beslut om vi står för kostnaderna för din utbildning. Beslutet skickas till dig som sökt samt till den kommun som du sökt till.

  4. Den kommun dit du sökt meddelar dig om du fått plats på den sökta utbildningen.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen