Yrkesutbildning i kommunal vuxenutbildning är utbildning för vuxna motsvarande en yrkesutbildning som gymnasieskolan kan ge. Till skillnad från i gymnasieskolan så läser du oftast bara yrkeskurserna från ett yrkesprogram som vuxen.

Du är behörig om du:

Urvalsordning

Om samtliga behöriga sökande till kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå inte kan antas till utbildning, ska ett urval göras. Vid urvalet ska företräde, i den ordning som anges nedan, ges till den sökande som har störst behov av utbildning på grund av att den sökande:

  1. önskar fullfölja studier som den sökande har påbörjat enligt en upprättad individuell studieplan,
  2. inte har uppnått kraven för en gymnasieexamen eller genomgått någon utbildning som motsvarar utbildning i gymnasieskolan,
  3. är eller riskerar att bli arbetslös,
  4. behöver utbildningen för pågående yrkesverksamhet, eller
  5. behöver utbildningen för planerat yrkesval.

För dig som söker hela yrkesutbildningar gäller också att företräde ges till den sökande som har kort tidigare utbildning och svag ställning på arbetsmarknaden.

Utbildningsupplägg och examen

Det finns många olika yrkesutbildningar inom olika områden. Allt från frisör och florist till bilmekaniker, svetsare eller undersköterska. En del yrkesutbildningar är kortare, 20-40 veckor medan andra är längre, 60-80 veckor. Vissa yrkesutbildningar kan du läsa på distans och vissa sker i klasser.

En sammanhållen yrkesutbildning innehåller apl, arbetsplatsförlagt lärande, som en del av undervisningen. När du har slutfört kurser som sammanlagt uppgår till minst 2 400 gymnasiepoäng har du rätt till yrkesexamen från vuxenutbildningen.

Läs mer:

Kurser inom Yrkesutbildning