Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Elise Karlsson minns glädjen som väckte viljan att skriva

Foto: Margareta B Sandeback

Författaren Elise Karlsson får Jan Fridegårdpriset 2024. Priset delas med Susanna Alakoski, och de får 50 000 kronor vardera. Elise, som på högstadiet läste Fridegård och nu läser hans böcker igen, känner samhörighet i viljan att berätta om historien genom en marginaliserad grupps blick. Hon skriver nu andra delen i Rinkebysviten och gläds åt att ta emot just Fridegårdpriset, som sitt första författarpris.

Grattis! Hur känns det?
Det känns väldigt roligt och hedrande. Jag har aldrig fått ett pris för mitt författarskap förut, och jag är väldigt glad att det här är det första.

Vad har du för relation till Fridegård?
Jag läste honom på högstadiet, och har börjat läsa om honom nu. Jag tycker att böckerna om trägudarnas land är särskilt spännande, att försöka fånga en så avlägsen tid i vår historia och levandegöra den.

Ser du några likheter mellan ditt och Fridegårds författarskap?
Jag ser starka paralleller i viljan att berätta om historien genom en marginaliserad grupps blick. Och att skriva om historia och komplexa skeenden på ett tillgängligt och indragande sätt.

Har du några tips till unga som vill skriva?
Läs! Hitta texter du tycker om och plöj dem. Och hitta texter du inte begriper dig på och försök hitta en ingång i dem.

Vad fick dig att börja skriva?
Jag minns särskilt en lektion på mellanstadiet då vi fick skriva fritt utifrån en målning, då texten bara började flöda ur mig. Det var som att den glädjen väckte viljan att skriva i mig.

Vill du berätta vad du skriver på just nu?
Just nu håller jag på och skriver klart andra delen i Rinkebysviten, som utspelar sig på 80-talet och ska utkomma i höst. Det är en serie romaner som följer några människor i Rinkeby från 1971 och fram till idag.

Jan Fridegårdpriset delas ut på Biskops Arnö den 14 juni. Vill du vara med på prisutdelningen? Håll utkik i evenemangskalendern för mer information om evenemanget.

Läs mer om priset.

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster