Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Ny avgift för vatten och avlopp

Under kommunfullmäktige 13 november fastslogs en ny avgift för vatten och avlopp. Den nya förbrukningsavgiften höjs med 32 procent och börja gälla från 1 januari 2024.

Från 1 januari 2024 höjs förbrukningsavgifterna för vatten och avlopp. I genomsnitt höjs avgifter för vatten och avlopp med 32 procent, vilket motsvarar en höjning om 292 kronor per månad för en vanlig villa.

Ökade kostnader för drift och underhåll

Höjningen av vatten- och avloppstaxan (VA-taxan) beror bland annat på ökade kostnader för drift och underhåll samt investeringar inom vatten och avlopp. VA-verksamheten är räntekänslig vilket påverkas i rådande omvärldsläge. Andra orsaker är höjda energipriser, drivmedelspriser och inflation som påverkar kostnader för underhåll och drift av vattenverk, reningsverk och ledningar.

Investeringar inom vatten och avlopp

I takt med att Håbo kommun växer, behöver ledningsnätet för vatten- och avloppssystemen anpassas och byggas ut för att nå alla nya kunder. Verksamheten anpassas även för att följa de nya miljökraven. Samtidigt behöver befintliga ledningar underhållas löpande.

”Höjningarna är inte unika för Håbo kommun. Många kommuner är i samma situation och har motsvarande behov av investeringar”, förklarar Ronny Sjölund, Tillförordnad VA-chef. Vatten och avlopp fungerar bra idag, men behöver underhållas och utvecklas för att fungera bra även i framtiden. Branschorganisationen Svenskt Vatten flaggar för en kraftig höjning av VA-avgifterna inom 20 år.

Exempel på avgifter 2024. Tabell med räkneexempel för Typhus A och Typhus B, Svenskt Vatten.


2023

2024

Ändring

Typ hus A och B
Öre per liter vatten

4 öre

5,3 öre

32 %

Typ hus
Kronor fast per månad A

411 kronor

543 kronor

32 %

Typ hus A
Snittkostnad per månad

912 kronor

1204 kronor

32 %

Typ hus B
Kronor fast per månad

2203 kronor

2908 kronor

32 %

Typ hus B
Snittkostnad per månad

8870 kronor

11 708 kronor

32 %

VA-taxan - vatten till självkostnadspris

Det är LAV (Lagen om vattentjänster 2006:412), som reglerar utformningen av VA-taxan, som ska vara ett självkostnadspris. Syftet med LAV är att säkerställa att vattenförsörjning och avlopp ordnas i ett större sammanhang, om det behövs med hänsyn till människors hälsa eller miljön.
Du hittar mer information på sidan riksdagen.se om Lagen om vattentjänster 2006:412 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan läsa redovisningen i handlingarna på sida 442-477 i kallelsen till ärendet i sammanträdet som genomfördes 13 november. Länk till webbsändning, kallelse, och protokoll hittar du på sidan Kommunfullmäktige Länk till annan webbplats..

Frågor och svar om VA-taxa

Beslut om avgifter fattas av kommunfullmäktige i din kommun. VA-avdelningen lämnar underlag för beslut, till exempel kostnadsberäkningar och investeringsbehov.

Vatten- och avloppsverksamheten i kommunen är helt avgiftsfinansierad, det vill säga inga skattemedel används och verksamheten är inte vinstdrivande. Avgiften som alla kunder betalar kallas taxa. Den bygger på självkostnadsprincipen, vilket innebär att varje person ska betala sin kostnad för vatten och avlopp i sin kommun. Verksamheten får inte gå med vinst, utan ska ha en ekonomi i balans. Vad används pengarna till? Det du/kunden betalar i vatten- och avloppsavgift används till att producera dricksvatten, underhålla och förnya ledningsnäten, ta hand om och rena avloppsvatten samt dagvatten från gator och fastigheter via till exempel dagvattendammar.

Hur mycket du betalar beror bland annat på hur mycket vatten du använder och hur din fastighet är ansluten till ledningsnätet.

Nej, de ska täcka kostnaderna i den egna kommunen och eventuella gemensamma kostnader, till exempel driftskostnader för gemensamma anläggningar och för våra medarbetare.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster