Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

 Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Ett annorlunda år på gymnasiet

Samuel, Alfred, Wilma, Anton och Jakob startade företaget Visible UF under pandemin

År 2020 blev ett annorlunda år för elever och personal på Fridegårdsgymnasiet. Pandemin bidrog till nya utmaningar och anpassningar på gymnasiet där verksamheten varit igång. Här berättar eleven Wilma om det gångna året och om sin nya roll som VD för företaget Visible UF.

Det blev ett år med riktlinjer, fysisk distansering och perioder av distansarbete för Wilma och hennes kompisar på gymnasiet. Men trots det har hon genomfört sin utbildning och lärt sig många nya saker. Wilma berättar:
– Corona har påverkat mitt skolarbete både positivt och negativt. Det positiva med distansstudier för mig är att det är lugn och ro hemma, att jag får mer gjort och det är lättare att koncentrera sig. Men vissa ämnen är svårare än andra att ha på distans.

Startade UF-företag under pandemin

Under hösten 2020 startade Wilma företaget Visible UF tillsammans med sina klasskompisar Alfred, Jakob, Samuel och Anton på ekonomiprogrammet. Deras affärsidé går ut på att sälja reflexmössor där både mode och säkerhet kombineras. I mössorna finns ett reflexgarn som inte syns på dagen när det är ljust, men som lyser när ljus träffar mössan när det är mörkt. Pandemin har dock påverkat årets unga företagare.
– Vi valde att satsa på en produkt som kan säljas online, vilket är en stor fördel just nu under Coronatider. Det tråkigaste är nog att den stora UF-mässan blir digital i stället för på IFU-Arena. Det ger inte samma känsla. Att få ställa ut på den stora UF-mässan är något som alla UF företagare ser fram emot varje år och något som motiverar väldigt mycket. Men vi fortsätter att arbeta
med vår produkt som vi är stolta över. Vi blev dessutom nominerade till året affärsplan vilket känns jättebra. Skönt att få positiv respons på något som vi i gruppen lagt ned mycket tid på!

"Man kommer inte någon vart om man inte gör något"

Under året har Wilma tagit sig an nya utmaningar bland annat rollen som VD för Visible UF. Hon har fått lära sig att ta ansvar på en högre nivå.
– När jag blev VD så var jag tvungen att ta ansvar och fylla min roll. Detsamma gäller när det handlar om att sälja. För att kunna sälja något så måste man först sätta sig in i sin produkt och kunden. Det kräver att man tar ansvar. Man kommer inte någon vart om man inte gör något, säger Wilma.

Johnny Hellgren som är lärare och ansvarig för Ung Företagsamhet på Fridegårdsgymnasiet kände först oro inför hur året skulle bli. Men oron vändes till något positivt.
– Det här UF-året har ju blivit väldigt speciellt i och med pandemin och ska jag vara helt ärlig var jag rätt orolig över hur eleverna skulle hantera det. De har sett fram emot att driva sina UF-företag i flera år och den här situationen kunde ha resulterat i besvikna och omotiverade elever. Men det har blivit precis tvärtom! Jag har jobbat med UF-konceptet i åtta år nu och det här gänget är helt fantastiska. Eleverna jobbar stenhårt trots svårigheterna och det går tydligen att sälja trots restriktioner. Tre av företagen har redan en omsättning på över 50.000 kr och ett företag, Bring It
UF, har en omsättning på över 150.000 kr.

Det blir en digital UF-mässa i vår

Den 10 mars 2021 arrangerar Ung Företagsamhet den stora UF-mässan digitalt.
Är du nyfiken så kan du läsa mer på Ung Företagsamhets webbplats. Länk till annan webbplats.

Sidansvarig: Håbo kommun

Nyheter

Klicka för support
Stäng supportfönster