Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Kommunen tar över ansvaret för återvinningsstationer

Den 1 januari 2024 tog Sveriges kommuner över ansvaret för återvinningsstationerna och insamlingen av förpackningsavfall från hushållen. Förändringen görs efter ett regeringsbeslut och ska bidra till ett mer effektivt återvinningssystem och Sveriges klimatmål.

Håbo kommun tar nu över ansvaret för återvinningsstationerna som tidigare ägdes av Förpackningsinsamlingen (FTI). Förändringen ska bidra till ökad återvinning av förpackningar.

– Vi jobbar för att få en smidig övergång så att förändringen ska märkas så lite som möjligt för kommunens invånare. Det viktigaste av allt framåt är att vi alla fortsätter att källsortera våra förpackningar och lämnar dem till återvinning. Varje förpackning räknas, säger Anna Darpe som är avfallschef i Håbo kommun.

Förpackningsinsamling är en viktig samhällsfunktion

De insamlade förpackningarna lämnas tillbaka till producenterna som har producentansvar, vilket innebär att den som sätter en förpackning på marknaden ska ansvara för insamling och återvinning av den.

Har du frågor om återvinningsstationer eller hushållsförpackningar?
Från och med 1 januari är det kommunen som privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsägare ska vända sig till med ärenden som gäller insamling av hushållsförpackningar.

Välkommen att kontakta Håbo kommuns kontaktcenter på telefon 0171-525 00, via mail kontaktcenter@habo.se eller via chatten på webben.

Om en återvinningsstation skulle vara nedskräpad eller full så gör gärna en felanmälan via:
Felanmälan Håbos utemiljöer - Håbo kommun (habo.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster