Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Trygghetsfrågor i Håbo engagerar många

Medborgardialog med politiker på scen och publik i Fridegårdsgymnasiets aula

På tisdagskvällen hölls ett dialogmöte där allmänheten bjudits in för att gemensamt lyfta trygghetsfrågor i Håbo kommun. Engagemanget var stort och många konkreta förslag lyftes för ett tryggare Håbo.

Drygt 90 personer var på plats i Fridegårdsgymnasiets stora aula för en dialog om vad vi tillsammans kan göra för ett tryggare Håbo för våra barn och unga. Det gäller både i framtiden och för att sommaren ska bli glädjefylld.

Nu behöver vi kroka arm. Tillsammans kan vi alla bidra till ett tryggare Håbo, där fler vuxna på byn är en viktig del, sa kommunstyrelsens ordförande Catherine Öhrqvist (M), som tillsammans med kommunalrådet Agneta Hägglund (S) var initiativtagare till tisdagskvällens dialogmöte.

Vi är så glada att så många har kommit hit ikväll, både invånare och representanter från våra verksamheter trots kort varsel, säger Agneta Hägglund.

Fler vuxna på byn, så kan man sammanfatta syftet med dialogmötet. Det handlar om att det behövs fler vuxna som rör sig bland unga främst på helger och kvällar. Tre vuxna kan till exempel bilda en grupp som nattvandrar tillsammans och ger trygghet.

Förutom kommunens förvaltningar var Håbohus, polis och räddningstjänst på plats och gav en beskrivning av nuläget i kommunen för våra barn och ungdomar. Det handlar bland annat om trender som sprids via sociala medier, men också hur vi tillsammans kan kroka arm för en gemensam plan för ett tryggare Håbo. Polisen gav en lägesbild som visar att det är ganska lugnt i Håbo just nu och att det förebyggande arbete vi tillsammans kan göra bidrar till att det förblir så. I publiken fanns även näringslivet representerat.

Under kvällen kom det fram många frågor och synpunkter. Flera handlade om skolan där behovet av resurser lyftes fram liksom vårdnadshavarnas önskan om fler föräldramöten och kontakter vårdnadshavare emellan. Även flickors mående diskuterades där Ung Håbo bland annat har träffar med kravlös dans för flickor som mår psykiskt dåligt. Kommunen har även antagit en strategi för suicidprevention som syftar till att förhindra suicid, det vill säga självmord. Socialtjänsten betonade också vikten av att göra en orosanmälan om man ser att ett barn eller ungdom far illa.

Med på mötet var gruppledarna för samtliga partier i kommunfullmäktige, som alla stod bakom inbjudan till mötet.

Anmäl dig till nattvandring för privatpersoner och företag här. Länk till annan webbplats.

Misstanke om barn som far illa - Håbo (habo.se) Länk till annan webbplats.

 

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster