Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Tips och idéer om hemberedskap lockade alla åldrar

Nu är beredskapsveckan igång och utomhus utanför Håbo bibliotek var det full fart idag på temat Öva hemberedskap. Bland annat fanns Håbo kommuns måltidsservice på plats och inspirerade till hur du kan tänka med mat i din krislåda och hur du kan laga mat utan el. Även Röda korset hade många intresserade utanför sitt tält och inte minst unga, med vetgiriga frågor.

Under veckan planeras flera aktiviteter för att vi ska bli bättre på att öka vår motståndskraft inför samhällskriser och i år är temat just Öva. Det kan till exempel vara ett längre elbortfall, som gör att vi inte kan laga mat och för att bli bra på att laga mat behöver vi öva. Det gjorde måltidsservice förra året, aktiverade kommunens krisberedskapskök och lagade samtliga 4000 portioner från ett kök under två dagar. Övningen gick mycket bra och kommunens kockar klarade övningen med bravur!

Vid dagens representation från kommunens måltidsservice visades ett dignande bord av utrustning och mat, som går bra att ha hemma i beredskap, till exempel ett stormkök och allhehanda olika torrvaror. I år är fokus att inspirera Håbos invånare att öva själva och idag utanför biblioteket kunde måltidsservice bland annat berätta om hur de löste förra årets övning, ge många matiga tips på vilken mat med lång hållbarhet som är bra att hemma och alternativa sätt att laga mat utan el, men även hur man kan lagra vatten och vilka metoder för värme och matlagning som finns.

Hur är det med hemberedskapen? ropar en av kommunens representanter till en förbipassarande.

"Jag har värmeljus", svarar personen glatt tillbaka.

"Konserver då?"

I en varm ton och glad stämning hölls samtalen igång och kreativiteten frodades även i en så enkel sak kring hur man kan koka gröt om elen försvinner. Funkar det kanske att lägga havregryn i upptinad saft, funderade någon.

Vid Röda korsets tält var också intresset stort, där det stod tre unga nyfikna killar, som undrade över vevradio och radiokanalen P4.

"Det har varit jättemånga unga intresserade, som kommit förbi. Vi har fått ut budskapet till väldigt många, om hemberedskap", säger Lena Tydén, ordförande i Röda korset Håbokretsen.

Läs mer om vad vi gör under beredskapsveckan

MSB står bakom den årliga beredskapsveckan. Läs mer:
Råd till privatpersoner (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hemberedskap - Sju dagar (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster