Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Så vill vi förändra Håbo!
- ungdomar berättar med vernissage

Nikita och Ali Reza från ungdomsrådet (th) lyfter frågor som ungdomar tycker är viktiga. Foto: Håbo kommun

Den 14:e mars höll ungdomsrådet vernissage i Medborgarhuset och på Hälsoäventyret i Bålsta. Här visades konstverk som skapades av elever på demokratidagen 2023. Genom verken har eleverna förmedlat sina visioner om vilka förändringar de vill se i kommunen. Politiker och tjänstepersoner kom för att se utställningen och lyssna på ungdomarnas berättelser.

Vilken förändring vill du se i Håbo? Den frågan ställdes till elever i grundskolan på demokratidagen förra året. För att svara på frågan skapade de egna konstverk med hjälp av konstformerna måleri, teater, film, musik och skrivande. Under gårdagens vernissage visade ungdomsrådet upp alla alster för politiker och tjänstepersoner i Håbo kommun. Kommunstyrelsens ordförande Catherine Öhrqvist (M) och oppositionsråd Agneta Hägglund (S) var med och hälsade alla besökare varmt välkomna.

En av politikerna som kom för att träffa ungdomsrådet var Hans Jonsson, ordförande i Liberalerna i Håbo.
– Jag är här ikväll för att lyssna på vad ungdomarna har att säga. Det känns positivt att de bjuder in oss politiker och roligt att de engagerar sig, säger han.

"Att vara med i ungdomsrådet är en chans för mig att göra min röst hörd."

- Ali Reza

Nikita och Ali Reza är båda engagerade i ungdomsrådet. De arbetar för förändring och för att unga ska få mer inflytande. Nikita som är ny medlem sedan två månader tillbaka säger:
– Det är svårt att hitta ungdomar som vet vad politik verkligen innebär och hur de kan vara med och påverka. Jag brukar försöka lyssna på vad mina kompisar säger och tar med mig viktiga frågor till ungdomsrådet. Trygghet är något jag upplever att många unga tycker är viktigt just nu. Själv brinner jag extra mycket för frågor som rör ungas psykiska hälsa.

Ali Reza är politiskt aktiv i SSU (Sveriges Socialdemokratiska ungdomsförbund) sedan två år tillbaka, och numera också medlem i Håbos ungdomsråd. Han hoppas att alla som besöker vernissagen lyssnar och tar till sig det som presenteras.
– Vi unga har många bra förslag om hur Håbo kan utvecklas. Att vara med i ungdomsrådet är en chans för mig att göra min röst hörd och förbättra saker i samhället. För mig är jämlikhet och frihet viktiga frågor.

Wille, som länge varit aktiv i ungdomsrådet i Håbo blev nyligen invald i Sveriges ungdomsråds styrelse. Det är ett uppdrag som han ser fram emot. Han berättar:
– Jag har inte hunnit smälta det riktigt än. Det känns jättekul! Och det blir spännande att få möjlighet att vara med och påverka i större frågor.

Kvällen som fylldes med inspiration, möten och samtal mellan unga och vuxna, avslutades med en gemensam workshop som handlade om ungas möjligheter till demokratisk delaktighet.

Vernissagen arrangerades i samverkan mellan Håbos ungdomsråd, Ung Håbo, Generator och Hälsoäventyret.

Läs mer om Ungdomsrådet - Håbo (habo.se) Länk till annan webbplats.

Sidansvarig: Kommunledningsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster